Pilgrimme trækker turismen op i Saudi Arabien

pilgrimsrejseHvert år besøger millioner af pilgrimme fra hele verden Saudi Arabien i forbindelse med Hajj og Umrah i landets to store islamiske centre, Mekka og Medina.

Sidste år gik 43,9% af  landets indenrigsrejser til Mekka, hvilket gør den religiøse turisme til en hovedhjørnesten i Saudi Arabiens turismeerhverv.

Det har fået Saudi Arabiens regering til at investere mere i turisme for at reducere landets økonomiske afhængighed af olieindustrien. I de senere år er der investeret stort i infrastrukturelle forbedringer, som lufthavne, jernbaner og veje.

I august sidste år blev det besluttet at forbedre transportsystemerne i Mekka. Planen omfatter anlæg af et metrosystem og et busnetværk og vil kræve investeringer på 62 milliarder Rialer – 95 milliarder kroner – over en 10 årig periode.

Regeringen har også valgt at investere i andre turismefaciliteter end de religiøse. Med Saudi Commission for Tourism and Antiquitites (SCTA) i spiden vil man udvikle 40 private museer, nye veje til attraktionerne og nye lufthavne. Ifølge beregninger fra SCTA vil indenrigsturismen vokse til 128 millioner i 2019.

De seneste statistikker afslører en nedgang i indkommende og indenrigs turisme, mens det totale turismeforbrug steg. I 2011 udgjorde rejser og turisme 2,3% af bruttonationalproduktet.

Hovedårsagen til nedgangen i ankommende turister har været effekten af Det Arabiske Forår, da det er gæster fra Nordafrika og Mellemøsten, som udgør størsteparten af pilgrimmene. Deres antal er faldet.