Piloter i Norge frygter for 135.000 jobs

piloterEfter tre års stridigheder med fagforeninger og konkurrenter fik Norwegian sent fredag sin permanente licens til at flyve til og fra USA.

Den norske fagforening for piloter, Norsk Flygerforbund, ønsker vind i sejlene for sine landsmænd i Norwegian, men frygter samtidig for fremtiden for piloter og kabinepersonale i hele USA og Europa, skriver finans.dk.

For hvis Norwegian har succes som lavprisselskab, hvorfor skulle selskabets konkurrenter så ikke kopiere modellen, lyder bekymringen: ”Vi er bekymrede for, at det er startskuddet til en udflagning af europæiske og amerikanske arbejdspladser”, siger fagforeningens chef, Yngve Carlsen ifølge E24.no.

”Faren er stor for 135.000 arbejdspladser i Europa. Ikke fordi Norwegian med sine 40 fly tager asiatisk arbejdskraft i brug, men fordi de andre selskaber kan komme halsende bagefter og etablere datterselskaber i Irland efter samme model”, siger Yngve Carlsen.

Ifølge beregninger fra Norsk Flygerforbund kan billetprisen på et fly med billigere asiatisk arbejdskraft blive op til 45 kroner billigere end en tilsvarende med europæiske ansatte.

Hos Norwegian er stemningen anderledes. Talsmand Lasse Sandaker-Nielsen siger til E24, at det netop er de asiatiske lønninger, der har været omdrejningspunktet i stridighederne, men at fagforeningens bekymringer er grundløse: ”Vi har offentliggjort disse lønninger, og de asiatiske medarbejdere har faktisk den højeste købekraft af vores samlede kabinepersonale”.

Han påpeger, at Norwegian forventer, at den permanente USA-adgang vil medføre 500 flere amerikanske medarbejdere næste år.

x

Læs Også

Turismenyheder.dk skriver

Hotellers indtjening presset – Rygepolitik på skilte overalt – Tivoli fik overskud – Kulturforlig på plads – Arne Jacobsen i Kolding – Eminem i Parken

Hotelchef: Loyalitetsprogrammer er ren bestikkelse

De internationale hotelkæders loyalitetsprogrammer skal rettelig betegnes som bestikkelse. Det mener chefen for Supranational Hotels.

A380-levering forsinket mindst et halvt år

Flyproducenten kan se frem til betragtelige bøder, vurderer internationale nyhedsbureauer.

SAS får ny kommunikationschef

Troels Rasmussens efterfølger er hentet udenfor flykoncernens egne rækker, og kommer fra Jøp, Ove & Myrthu.

Banal regnefejl ryster Femern-planer

En kommende Femernbro er alligevel ikke så god en forretning, som Trafikministeriet havde regnet sig frem til.

CPH satser på fragten

Københavns Lufthavn har fragten som indsatsområde de kommende år.