Pilotstrejke kan lamme Norwegian

norwegian dreamliner gatwick lufthavnFLYSELSKABER: Efter tre måneders forgæves forhandlinger om ny overenskomst, kan Norwegians skandinaviske piloter gå i strejke lørdag midnat. Norwegian vil af med sine 700 skandinaviske piloter og have billigere udenlandske, hævder fagforening. Nu skal den norske forligsmand prøve at finde løsning.

Der er overhængende sandsynligt, at de 700 danske, svenske og norske piloter i Norwegian nedlægger arbejdet ved midnat natten til søndag, siger Halvor Vatnar, formand i fagforeningen Norwegian Pilot Union, til flere norske medier.

Norwegian Pilot Union, som repræsenterer Norwegians piloter i Skandinavien, har i over tre måneder forhandlet forgæves med Norwegian om ny overenskomst. Fra torsdag i denne uge skal den norske forligsmand prøve at finde løsning – lykkes det ikke, er strejken en realitet fra natten til søndag, skriver Norges modsvarighed til Danmarks Radio, NRK.

”Norwegian mener, at omkostningerne til piloter i Norge, Sverige og Danmark er for høje. Norwegian ønsker at ændre vores arbejdsvilkår med fastfrysning af lønninger, længere arbejdsdage og mere fleksibilitet. Sker det ikke, vil Norwegian forsøge at skille sig af med 200 piloter i Skandinavien,” siger Halvor Vatnar til den norske avis Verdens Gang og tilføjer: ”Vores erfaring de seneste år med Norwegians koncernchef, Bjørn Kjos, er, at han vil knuse fagforeninger og blive fri for skandinaviske piloter. Han ønsker ikke fastansatte piloter, men indlejede piloter på uanstændige vilkår. Vi skal trynes og vores overenskomst udraderes.”

Ifølge piloternes fagforeningsformand, Halvor Vatnar, ønsker Norwegian at overføre sine skandinaviske piloter fra moderselskabet Norwegian Air Shuttle til et bemandingsselskab, Norwegian Air Norway.

Informationschef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, skriver i e-mail til VG.no: ”Norwegian har netop offentliggjort et elendigt 2014-regnskab med 1,6 milliarder norske kr. i underskud. I lys af dette må Norwegian omstille sig for at kunne overleve og have et flyselskab med udgangspunkt i Norge. Vores piloter i Skandinavien har særdeles gode betingelser, så omkostningerne til dem må sænkes, som vi har set det hos vores konkurrenter. Norwegian beder om justeringer af arbejdstid, fleksibilitet, forsikringer og pension. Vi er i hård konkurrence.”