Politirazzia mod Ryanair

Ryanair, københavns lufthavn 1LUFTFART: Tysk politi og statsanklagere i stor razzia-aktion mod Ryanairs seks baselufthavne i Tyskland. Anklagemyndigheden vil bl.a. have afklaret arbejdsforhold og om Ryanair-piloter betaler skat.

Razziaerne i onsdags blev gennemført mod Ryanair-piloter, herunder privatboliger, samt opholdsrum for besætninger i de seks lufthavne.

Gennemsøgningerne skete i lufthavnene Berlin Schönefeld, Køln-Bonn, Weeze (Duisburg), Frankfurt-Hahn, Bremen og Baden-Baden. Der blev beslaglagt computere, iPads, arbejdsplaner samt personlige dokumenter fra piloterne, skriver avisen Die Zeit.

Razziaerne skete på samme tid i de seks lufthavne – undersøgelsen kigger også på to rekrutteringsfirmaer, Brookfield Aviation og McGinley Aviation, der arbejder med kontrakter for piloter, som flyver for Ryanair. For at holde udgifterne nede bruger discount-selskaber som Ryanair rekrutteringsselskaber, der formidler kontakten mellem piloter og flyselskaber.

Piloterne har kontrakt med rekrutteringsfirmaet, der udlejer dem til f.eks. Ryanair, som dermed ikke er ansvarlig for, om der bliver betalt skat og sociale afgifter, som sundhedsforsikring, pension og forsikring af den ansatte, skriver avisen.

Men ifølge tysk lov er freelancere, der udelukkende arbejde for ét selskab, teknisk set ansat af selve selskabet. Die Zeit skriver, at Ryanair har ca. 1.600 piloter i Tyskland.

Ryanairs koncernchef, Michael O’Leary, har tidligere sagt, at Ryanair de kommende år vil knuse sine tyske konkurrenter. Ryanair er i dag fjerdestørste flyselskab i Tyskland efter Lufthansa, Air Berlin og Lufthansa-ejede Germanwings.

Mens Ryanair i dag har ca. fem pct. af passagererne på de europæiske ruter til og fra Tyskland, forventer man i 2020 at nå op på 15-20 pct.

Ryanair betjener i dag 13 tyske lufthavne og har foreløbig seks tyske baser med stationerede fly.