Ryanair afviser kritik af flysikkerhed

ryanairFLYSELSKABER: Ryanairs pilotforening har bedt de irske luftfartsmyndigheder undersøge deres alvorlige bekymringer om det irske flyselskabs ”sikkerheds-kultur.”

Et dokumentarprogram på engelske Channel 4 hævdede forleden, at fly fra Ryanair ofte kun flyver med minimum af ekstra brændstof og at optagelser fra ”de sorte bokse,” hvor piloterne taler om problemet, er forsvundet.

Programmet omtalte også en undersøgelse blandt 1.000 kaptajner og styrmænd fra Ryanair Pilot Group (RPG), som Ryanair dog ikke anerkender. Et klart flertal blandt de 1.000 piloter viste, at Ryanair ifølge dem ikke har en åben og gennemsigtig sikkerhedskultur.

Ryanair afviser beskyldningerne i TV-programmet, som bl.a. havde undersøgt tre flyvninger i juli sidste år, hvor tre Ryanair-fly måtte opgive at lande i Madrid og i stedet flyve til Valencia. De havde angiveligt så lidt ekstra brændstof, at de måtte erklære en nødsituation for at få lov til at lande hurtigst muligt.

Ryanair forsvarede sig og sagde, at på over halvdelen af flyvningerne har piloterne fået tanket mere brændstof, end hvad selskabet anbefaler som nødvendigt for at nå destinationen – og med ekstra brændstof til at kunne nå en alternativ lufthavn.

Om de 12 manglende optagelser af piloter, som drøfter deres flys brændstofsituation, siger Ryanair at mistede cockpit-optagelser er et generelt problem for flyselskaber.