Ryanair beskyldes for skattesnyd

Michael O’Leary.

Ryanair topchef Michael O’Leary og en anden ledende medarbejder ventes sigtet for skatteunddragelse i Italien.

Ifølge italiensk presse har anklagemyndigheden i den norditalienske by Bergamo, hvor Ryanair benytter Orio al Serio lufthavnen, gennemført undersøgelser af flyselskabet for påstået unddragelse af betaling af omkring 12 millioner Euro  i sociale omkostninger siden juni 2010.

Statsanklager Maria Mocciaro skal have sagt til Irish Times, at hun forventer at fremlægge formelle anklager mod O’Leary og Ryanairs juridiske rådgiver Juliusz Komorek ’om kort tid’.
Anklageren hævder, at Ryanair har behandlet 220 ansatte i Bergamo som irske ansatte for at betale lavere sociale bidrag. I Irland er taksten blot 12% mod 37% i Italien.
Ryanair har afvist at kommentere den aktuelle sag, men understreger, at man fortsat vil følge EUs regler på området.

Selv om mange af de 220 ansatte bor i Italien, ventes flyselskabet at argumentere for, at de kan betragtes som irske, fordi de arbejder på irsk indregistrerede fly.

Nye EU regler fastslår, at flyvende personale skal betale skatter, hvor deres hjemmebase er, eller hvor de starter og stopper deres arbejde. Flyselskaberne har fået ti år til at indrette sig på det nye regelsæt.

Ryanair var sidste år det næststørste flyselskab i Italien med 22 millioner passagerer, kun overgået af Alitalia, som havde 26 millioner passagerer.