Rygere får tilladelse i stedet for forbud

københavns-lufthavn-rygning-passagererKøbenhavns Lufthavn har fjernet skiltene med ’rygning forbudt’ ved indgangene til terminalerne med tydelig skiltning af, hvor rygning er tilladt. Og tilladelse virker bedre end forbud. Ca. 25% af passagererne er rygere.

Over 50% af rygerne i lufthavnen har ændret adfærd og ryger nu kun, hvor det er tilladt. Det handler om at få mennesker til at ændre adfærd uden at bruge løftede pegefingre, at give et enkelt og venligt puf, et ’nudge’.

“Nudging kan være alt fra indretning af bygninger og lokaler til enkle skilte, farvekoder, pile på gulve osv,” siger adfærdsforsker på Roskilde Universitetscenter Pelle Guldborg Hansen, der har arbejdet med Københavns Lufthavn på at ændre rygernes uvaner.

Knap hver fjerde i Københavns Lufthavn er ryger, og alt for mange har røget deres cigaretter lige uden for dørene, hvor det ikke er tilladt. Det har generet det store flertal af ikke-rygere.

Derfor blev rygerne observeret af Pelle Guldborg Hansens nudging-team, før det nye projekt blev sat i gang.

”Den første observation af 1.300 rygere viste, at 85% kom inde fra terminalerne. Enten var de lige landet, eller også havde de netop tjekket ind og var så gået ud for at ryge – hvor det ikke er tilladt,” siger han.

Derfor har lufthavnen nu opsat skilte og pile ved dørene, der viser vej til markerede nikotin-gule zoner udenfor, hvor det er tilladt at ryge. Og dét virker,” siger han.

”I forbindelse med opsætningen af de første tre nye zoner og skilte observerede vi over 3.000 rygere før og efter. Og vi kunne konstatere, at det allerede i første forsøg lykkedes at halvere antallet af folk, der røg ved dørene,” siger Pelle Guldborg Hansen.

Nu er hele området foran Terminal 2 og 3 indrettet med udendørs rygebåse. Hos Københavns Lufthavn er salgs- og markedsdirektør Carsten Nørland imponeret over, at ’nudging’ har fået så mange til at ændre adfærd: ”Med tiden håber vi, at endnu flere rygere vil overholde reglerne. For grundlæggende tror vi, at alle er interesserede i at tage hensyn,” siger Carsten Nørland.

Indendørs er Københavns Lufthavn røgfri. Men i juli 2013 indviede lufthavnen udendørs 120 kvadratmeter rygeterrasse ved Finger B. Og den har været en succes.