Sandhedens time nærmer sig

Af Ejvind Olesen

Bornholmske stemmer fra såvel Bornholmstrafikken som lufthavnen siger om sommeren, at den udvikler sig trægt, og det ser eftersommeren også ud til at gøre.

 

"Det er den kolde sommer og de billige udenlandske flybilletter sydpå, som er en del af forklaringen," siger de.

 

Hvis de har ret, og det har de givet. Er det bekymrende for dansk turismes tag i egne borgere. Indlandsturismen kan altså ikke vægre sig mod annoncer fra Ryanair om flybilletter til 79 kr. Og endnu flere om end ikke slet så fængende, men nok så realistiske tilbud på lavsprisfly.

 

Det er for en gangs skyld ikke hotellernes skyld. Danske hoteller har i denne sommer, og ikke mindst nu og i foråret, blomstret med tilbud, hvor man for en dobbelt parkeringsbøde kan få weekend ophold med tre retters middag og det store morgenbord rundt om i hele landet. Er man frisk kan man for et lille beløb få endnu en nat med fra søndag til mandag. Kort sagt et eldorado for folk med appetit på miniferie i deres eget land.

 

Enhver avislæser kan se det er rigtigt, hvis man bor i København og vil ud at se sit eget land. Nu kan enhver provinsboer også se de næsten samme tilbud på københavnske hoteller. Prøv så at trække 25 procent fra i moms og se, hvad der bliver tilbage til at drive hotel- og restaurant for.

 

Jeg har selv i august være en weendtur på Sydfyn med ledsager og venner, og boet på det bedste hotel i Svendborg fra lørdag til mandag med den vidunderligste udsigt og god service, inklusive omtalte morgenbord og velkomst med kaffe og kage. Samlet beløb for to som for tre parkeringsbøder.

 

Hvorfor i alverden bruger danskerne det så ikke i metermål, og hvorfor skal de absolut om bord på et fly til London eller Paris, til en pris som ikke engang dækker brændstoffet?

 

Fordi det bor i os alle, at der er bedre i udlandet end i vort eget land. Om ikke andet så klimaet i al fald. Men, tænk engang på juli i år. Det fås ikke bedre.

 

Simon Spies sagde altid: "Jeg bliver hjemme i den danske sommer og lader mine kunder rejse ud. Så bliver der god plads. Til gengæld kunne jeg ikke drømme om at være i Danmark i november. Og da kan vi have svært ved at sælge rejserne. Danskeres vil ikke deres eget bedste."

 

Måske vil vi ikke. Og der er da sjovere i Svendborg end at få en parkeringsbøde eller to.

 

Skrevet af Ejvind Olesen