Skarp kritik af EU i Airbus-støtte

Panelet i WTO konkluderer, at Airbus kun har været i stand til at fremstille en række af sine passagerfly på grund af støtte fra EU og medlemslandene Storbritannien, Frankrig, Tyskland og Spanien.uden hvilken virksomheden ville være meget anderledes og betydeligt svagere.

 

Kendelsen er alvorlig for Airbus, men er ikke slutningen på flyproducentens kamp mod Boeing på det enorme marked for civile fly på verdensplan.

 

"Støtten har generet USA i betydelig grad og har kostet Boeing et betydeligt flysalg og dermed markedsandele. Dagens kendelse er med til at jævne konkurrencebetingelserne for de to virksomheder”, siger USAs handelsrepræsentant Ron Kirk i en udtalelse.

 

Hvis resultatet af kendelsen bliver udsat på grund af en appel og EU afviser at stoppe sin praksis, kan det føre til, at USA vil bede WTO om tilladelse til at indføre handelsrestriktioner overfor varer fra EU, tilføjer han.

 

Eksportstøtten fra England, Tyskland og Spanien til A380 skal rettes indenfor 90 dage. Boeing mener støtten løber op i fire milliarder dollar. Airbus afviser at komme med et skøn.

 

Et lån fra den franske stat blev ikke af WTO skønnet at være i strid med de internationale regler.

 

Ifølge Airbus’ amerikanske formand, Allan McArtor, skal flyproducenten ikke tilbagebetale støtte eller statslån, men kendelsen betyder, at den anvendte politik ikke må fortsætte.

 

EU-kommisionen overvejer nu, om man vil appellere kendelsen.

Skrevet af Flemming Juul

x

Læs Også

Turismenyheder.dk skriver

Hotellers indtjening presset – Rygepolitik på skilte overalt – Tivoli fik overskud – Kulturforlig på plads – Arne Jacobsen i Kolding – Eminem i Parken

Hotelchef: Loyalitetsprogrammer er ren bestikkelse

De internationale hotelkæders loyalitetsprogrammer skal rettelig betegnes som bestikkelse. Det mener chefen for Supranational Hotels.

A380-levering forsinket mindst et halvt år

Flyproducenten kan se frem til betragtelige bøder, vurderer internationale nyhedsbureauer.

SAS får ny kommunikationschef

Troels Rasmussens efterfølger er hentet udenfor flykoncernens egne rækker, og kommer fra Jøp, Ove & Myrthu.

Banal regnefejl ryster Femern-planer

En kommende Femernbro er alligevel ikke så god en forretning, som Trafikministeriet havde regnet sig frem til.

CPH satser på fragten

Københavns Lufthavn har fragten som indsatsområde de kommende år.