Skjult Danmarkshistorie ’Under Sandet’

Tirpitz Museet ved Blåvand.

Den Oscar-nominerede danske film ’Under Sandet’ skildrer den dramatiske historie om minerydning langs den jyske vestkyst lige efter Anden Verdenskrig. Filmen er optaget i området omkring Blåvand.

Ved afslutningen af Anden Verdenskrig lå der halvanden million sprængfarlige miner i Danmark. Dem havde den tyske besættelsesmagt placeret under sandet langs Vestkysten for at forhindre en allieret invasion.

De miner blev de tyske soldater efter krigens afslutning beordret til selv at fjerne, inden de fik lov at tage hjem.

Fra maj 1945 og fem måneder frem blev 1,4 millioner miner fjernet. Under arbejdet med rydningen led tyskerne større tab end under hele besættelsen af Danmark.

Historien har været et overset kapitel i Danmarkshistorien, og det er efterfølgende blevet diskuteret, om der var tale om en regulær krigsforbrydelse.

Handlingen i ’Under Sandet’ er en del af den historie, der fortælles på Tirpitz Museet ved Blåvand, som åbner til sommer. Museet er designet af Bjarke Ingels Group og er gravet ned i det vestjyske klitlandskab ved den gamle tyske forsvarsbunker, Tirpitz-stillingen.

Man kan stadig opleve bunkere og et hav af andre krigslevn ved vestkysten.

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.