Småøerne affolkes

tunoe

Tunø.

De mindre øer i havet omkring Danmark har oplevet en halvering af befolkningen siden 1930  – alene siden 2000 er øboerne blevet 14,5% færre.

Det viser en analyse fra KL, som har undersøgt befolkningsudviklingen på de 37 mindre øer med mellem 10 og 1.000 indbyggere. Det er de yngre, som søger til fastlandet og gennemsnitsalderen for øboerne er 53,3 år – over 10 år ældre end det danske gennemsnit på 41,1 år, skriver jyllands-posten.dk.

Forklaringen skal bl.a. søges i, at tiden for små landbrug og for små fiskerbåde er slut, mener forskningschef Hans Thor Andersen, Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet.

”Tidligere var der omkring 50 landbrug på en mellemstor ø. I dag er der måske kun to tilbage, og mange af følgejobbene er forsvundet. Det er småt med alternative jobs, og det er for usikkert og besværligt at etablere sig som erhvervsdrivende”.

Formand for Sammenslutningen af Danske Småøer, Dorthe Winther: ”Alle småøer er optaget af dette og bruger masser af tid på at tiltrække nye beboere og erhverv, så vi kan få stoppet den negative udvikling”. Hun roser Folketingets beslutning om at hæve støtten til færgedriften i vinterhalvåret, men peger på, at det kniber for unge at få lov at låne til investeringer i bolig og erhverv”.

”Potentielle tilflyttere vil gerne se tiden an og bo til leje, før de køber hus på en af vores øer. Derfor arbejder vi på at sikre flere lejeboliger, så de kan forberede sig på deres ny tilværelse”.

Syv af de små øer har vendt udviklingen. Især Masnedø og Tunø har haft fremgang. Tunø i Kattegat en times sejlads fra Hou, lægger nu ø til 114 beboere – en stigning på 24% siden 2000.

”Vi har årligt 60.000 turister og 10.000 sejlere. Det øger tiltrækningskraften og er med til at sikre flere tilflyttere”, siger Jørgen Hastrup, der i mange år har været formand for øens borgerforening.

x

Læs Også

Turismenyheder.dk skriver

Hotellers indtjening presset – Rygepolitik på skilte overalt – Tivoli fik overskud – Kulturforlig på plads – Arne Jacobsen i Kolding – Eminem i Parken

Hotelchef: Loyalitetsprogrammer er ren bestikkelse

De internationale hotelkæders loyalitetsprogrammer skal rettelig betegnes som bestikkelse. Det mener chefen for Supranational Hotels.

A380-levering forsinket mindst et halvt år

Flyproducenten kan se frem til betragtelige bøder, vurderer internationale nyhedsbureauer.

SAS får ny kommunikationschef

Troels Rasmussens efterfølger er hentet udenfor flykoncernens egne rækker, og kommer fra Jøp, Ove & Myrthu.

Banal regnefejl ryster Femern-planer

En kommende Femernbro er alligevel ikke så god en forretning, som Trafikministeriet havde regnet sig frem til.

CPH satser på fragten

Københavns Lufthavn har fragten som indsatsområde de kommende år.