Sort Sol – Stæredans i Ribe

sort solI denne tid danser tusinder af stære hver aften i store sværme over aftenhimlen på marsken ud for Ribe. Her kan naturfænomenet opleves, når de mange trækfugle gør pit-stop nær Vadehavet på vej mod deres vinterresidens.

Sort Sol har de seneste mange år været et tilløbsstykke for danskere fra hele landet, og kan opleves en måneds tid endnu.

Også dette efterår strømmer danskere til Ribe og omegn for at se det bemærkelsesværdige naturfænomen. Her danser tusindvis af stære hver aften i store sværme, når de søger mod deres fælles nattesteder, mens solen går ned over Vadehavet.

”Fænomenet fik betegnelsen ’Sort Sol’ i 1970’erne og hvert efterår besøger tusindvis af mennesker Ribe og omegn for at opleve fænomenet. Mange der gør det til en fast tradition at vende tilbage for at opleve stærene år efter år”, fortæller Klaus Melbye, leder og naturvejleder hos Vadehavscentret ved Ribe.

Ribe og Tønder de eneste steder i Skandinavien, man kan opleve de store flokke, fordi de om efteråret samles i marsken for at finde føde og få sul på kroppen, inden de flyver til England eller Sydeuropa, hvor de overvintrer – og til foråret dukker de op igen på deres vej til Skandinavien og Østeuropa.

Sort Sol kan om efteråret opleves i september og oktober, mens de i foråret typisk er her sidste uge i marts og første uge i april. Det anbefales at tage ud med en naturvejleder, som ved, hvor de store sværme opholder sig. Typisk varer oplevelsen mellem 1½ og 2 timer.