Spies-guide til drikkepenge

Spies har netop (uge 25/2012) bedt sine guider hente retningslinjer for kunsten at give drikkepenge i 20 populære ferielande og på et krydstogtskib.

 

”Svarene er bestemt ikke entydige. I visse lande uden for EU er drikkepenge en del af lønnen og derfor næsten obligatoriske, mens det i andre lande er et nærmest ukendt begreb”, siger kommunikationschef i Spies, Torben Andersen. 

 

Han peger på, at drikkepenge bør tilpasses det økonomiske niveau i de enkelte lande.

 

”En tjener på en god restaurant på Phuket tjener ca. 1.700 kroner om måneden. Han vil blive noget overrasket, hvis han modtog drikkepenge i samme størrelsesorden, som tjeneren på Waldorf Astoria i New York, der lægger 25% på regningen, når der er flere end seks i selskabet”.

 

Verden over breder begrebet All Inclusive sig. For fem år siden var 5% af Spies’ sommerrejser med alt inkluderet – i denne sommer er tallet vokset til 40%.

 

”På All Inclusive-hoteller kan lidt drikkepenge gøre underværker. Giv drikkepenge til bar- og serveringspersonalet i starten af ferien. Det kan udløse bedre og hurtigere service, måske også et godt bord på terrassen”, siger Torben Andersen, der anbefaler generelt at give ’a conto-beløb’ på drikkepenge i feriens løb. Det kan være med til at fremtrylle ekstra smil, en blomst på værelset eller ekstra håndklæder.

 

Stadig flere hoteller tilbyder spa-behandlinger. Hvis ’service charge’ ikke indgår i prisen for behandlingen, anbefales det at give 10-15% til den, der har behandlet én.

 

Og husk: Som udgangspunkt gives drikkepenge i den lokale valuta, så modtageren ikke skal i banken for at veksle småbeløb i f.eks. danske kroner.

Skrevet af Flemming Juul