Spis dig gennem Danmarkshistorien

Marineret sild.

Restaurant Julian på Nationalmuseet lancerer ny menu inspireret af det danske måltid gennem tiden.

Jesper Julian Møller, der har drevet Restaurant Julian på Nationalmuseet i mere end 16 år, er nu sammen med sit team klar med en ny menu inspireret af museets udstillinger ’Danmarks historier’ og ’Danmarks Oldtid’.

Menuen skifter hver tredje måned, men altid med retter, der har været en del af det danske måltid – lige fra oldtiden, bondekøkkenet under enevælden og til danske retter under industrialiseringen og 1. Verdenskrig. Bag gryderne står køkkenchef Thomas Skov.

På frokostmenuen er der f.eks. hjemmelavede fiskefrikadeller, marinerede sild og langtidsstegt oksesteg, rimmet laks samt en frokosttallerken. Sidstnævnte er kokkens udpluk af menuen, så gæsten kan smage lidt forskelligt.

Indtil den industrielle revolution i Danmark omkring 1860 levede størstedelen af befolkningen på landet og i bondekøkkenet var rugbrødet og øllet faste bestanddele, ligesom man i høj grad tørrede og saltede sin mad, hvilket også vil præge flere retter.

Industrialiseringen betød tilflytning fra land til by, og man gik fra produktion til eget forbrug til afsætning på det store marked. For de tjente penge kunne købes fødevarer og redskaber som f.eks. støbejernskomfur med ovn, der gjorde det muligt at lave flere retter på en gang f.eks. steg, kartofler og sovs, men også at bage småkager og fint brød.
De nye køkkenredskaber betød, at idealerne i de borgerlige hjem ved århundredeskiftet var steg og retter med hakket kød – hjulpet af de første kødhakkemaskiner, som gjorde det nemmere at lave fx frikadeller. I midten af 1800-tallet begyndte man at bruge hvede til brød i stedet for rug.

Menuen vil i 2017 skifte hver tredje måned og være inspireret af udstillingerne ’Danmarks Historier’ og ’Danmarks Oldtid’. Det betyder hakket kød, rugbrød, steg og fisk på menuen. www.restaurantjulian.com/menu/

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.