Sprogskoler betaler for svensk ejers luksusliv

Et dansk forældrepar betalte knap 15.000 kroner for at sende datteren på sprogskole i München i 10 dage med det danske firma EF Education First.

Men pengene gik ikke, som de troede, til det danske firma i Vester Farimagsgade i København, men havnede i Schweiz hos et selskab med navnet EF International Language Schools Ltd. Og der forsvandt de i et mørkt hul, skriver Politiken mandag.

Selskabet i Schweiz er anonymt. Myndighederne ved ikke, hvem der ejer det, beretter en medarbejder hos selskabsregistret i kantonen Luzern, hvor selskabet har adresse. Offentligt tilgængelige regnskaber findes ikke, tilføjer hun på Politikens spørgsmål.

Men man kan se, at pengene fra forældreparret og mange tusind andre verden over dukker op igen i skattelyselskaber. Det sikrer manden bag sprogrejserne, svenskeren Bertil Hult, og hans familie et liv i luksus.

Det afsløres blandt de millioner af dokumenter, der er lækket til Süddeutsche Zeitung og via den internationale organisation for undersøgende journalister ICIJ er delt med Politiken og 94 andre medier verden over.

Der er tale om seriøs luksus i form af privat jetfly, fantastisk lystyacht og omgang med de kendte og kongelige. Bertil Hult bruger så mange penge på sin tætte forbindelse til det svenske kongehus, at anklagemyndigheden for nogle år siden undersøgte, om der var tale om kriminel bestikkelse af de kongelige.

Bertil Hult, 76, har siden 1965 opbygget EF-imperiet, som i dag har 46.500 ansatte i 116 lande. Hovedforretningen består i at sende børn og unge på sprogskoler og på langvarige udlandsophold som f.eks.et år på high school i USA, samt formidling af au pair-jobs.

Bertil Hult har ikke ønsket at tale med Politiken i forbindelse, men fra nogle af de sjældne interviews i svenske medier kender avisen to af de principper, som han driver sin forretning efter: Så hemmeligt som muligt. Så lidt skat som muligt.

”Vi ser ingen fordel ved at fortælle om vores struktur, hvor meget vi sælger, og hvad vi tjener. Vi kan ikke se, at det kan gavne os på nogen måde”, sagde han i 2006 til svensk tv. ”Det er vores pligt at holde skatten så lav som muligt”, sagde Bertil Hult i et interview med Veckans Affärer tilbage i 1999.

EF Sprogrejser taber sag i byretten

x

Læs Også

Et år med konsolideringer

Vi er på vej ud af 2017, som har været et år præget af konsolideringer. Men det kommende år byder på en række nye og spændende tiltag, som lover godt for fremtiden for vores medier.

Viva la ferie på Ferie for Alle 2018

Fra den 23. til den 25. februar fylder Ferie for Alle endnu en gang MCH Messecenter Herning med ferier af enhver art. Messen byder på over 1.000 udstillere og Spanien som årets partnerland.

Danske forbrugerpriser er de højeste i EU

En europæisk undersøgelse viser, at Danmark er det dyreste land i EU. Priserne ligger 47% over gennemsnittet.

Mange dropper selv at arrangere ferien

Når danskerne rejser, så vælger mange at lade et rejsebureau til at stå for planlægningen. Det skyldes bl.a. at prioritering af rådgivning og sikkerhed, lyder det fra Danmarks Rejsebureau Forening.

Der er 77 kilometer hjem til jul

Mange er på farten juleaften, og ejendomsmæglerkæden Home har nu fået danskerne til at sætte kilometer på, hvor langt de skal rejse for at fejre juleaften med familie og venner.

Trump tager æren for færre flyulykker

2017 var det sikreste år nogensinde for verdens kommercielle luftfart, og det har fået USA’s præsident, Donald Trump, til at tage æren.