Stevns Klint nær Unesco verdensarv

stevns klintKlinten er netop rykket et langt skridt nærmere Unescos prestigefyldte verdensarvsliste efter den gruppe af eksperter, som har gennemført en grundig vurdering har anbefalet Stevns Klint som verdensarv.

Eksperternes vurdering er afgørende, da den er grundlaget for den endelige afgørelse, der træffes af verdensarvskomiteen i slutningen af juni i Doha i Qatar.

”Vi har indstillet Stevns Klint, fordi det er vores vurdering, at den lever op til Unescos skrappe krav til verdensarv, og det er dejligt, at eksperterne er enige med os”, siger Bolette Lehn Petersen, som arbejder med verdensarv i Kulturstyrelsen til dr.dk.

”Vi er meget stolte over eksperternes vurdering. Stevns Klint er en enestående naturperle og mange har ydet en stor indsats for at sætte klinten på verdenskortet. Eksperternes vurdering er et vigtigt skridt i den rigtige retning. Nu bliver det spændende at følge, hvad der sker i juni, siger borgmester Mogens Haugaard Nielsen.

Stevns Klint er en 15 km lang, hvid kystklint og midt i den hvide kalkklippe findes spor efter den bedst kendte globale masseuddøen i Jordens historie.

Det skete for 65 millioner år siden og kædes sammen med den asteroide, som dengang ramte Jorden ved Chicxulub, som ligger i Mexico. I klinten ses begivenheden som en smal stribe af ler. Leret markerer den begivenhed hvor over halvdelen af alle dyrearter uddøde – herunder dinosaurerne. Stevns Klint er det bedste sted i verden at se denne grænse.

Kulturstyrelsen foreslår desuden den danske del af Vadehavet optaget på verdensarvslisten, som forvejen rummer Kronborg, Jellingstenene og Roskilde Domkirke.

På verdensplan er der 981 steder på listen, heraf er 193 er naturskabte.