Store forskelle i nordafrikas turisme

Fremgang for Marokko.

Fremgang for Marokko.

Sommersæsonen 2013 var katastrofal for Egypten, middelmådig for Tunesien og udmærket for Marokko.

De tre hoveddestinationer for turister i det sydlige Middelhav vil også i år opleve en kontrastfuld sommersæson.

Omsætningen i den Egyptiske turismesektor bliver ved med at falde. Landet oplevede en nedgang i første kvartal 2014 på 43% svarende til 940 millioner Euro i forhold til det i forvejen hårdt ramte 2013, hvor nedgangen var på 41%. 2014 forventes at fastholde den mørke situation, blandt andet på grund af overfaldet på koreanske turister i februar og betydelig politisk uro med omfattende rejserestriktioner.

Turismen, der er landets tredjestørste valutaindkomstkilde, er hårdt ramt. Interessen for at besøge de arkæologiske mindesmærker er faldet med 70% og af de 350 skibe, der krydser på Nilen er der blot 30, som udbyder flodkrydstogter.

Tunesien er ligeledes stærkt afhængig af turismen. Her har man begrænset den skete skade efter den politiske omvæltning, men det er ikke lykkedes at bringe turistantallet op på niveauet fra før 2010. For eksempel er antallet af franske turister faldet med 40% de seneste fire år.

Lave priser kan ikke fylde hotellerne, men er med til at holde branchen ’flydende’. I første kvartal 2014 steg omsætningen fra turismen med 2,1% og antallet af turister med 7,1%. I 2010 havde landet syv millioner besøgende, som stod for 7% af bruttonationalproduktet og gav 10% af befolkningen indtægter. Et sådant niveau kan man ikke nå i 2014, men der er optimisme med henblik på udviklingen.

Uberørt af revolutioner fortsætter Marokko med at tiltrække turister. I 2013 gav turismesektoren 8,6% af bruttonationalproduktet. Turismeomsætningen ventes at stige med 8,1% i 2014, hvor de nationale turistmyndigheder planlægger at modtage 11 millioner turister.