Strejker dur ikke som undskyldning

Hermed udvider domstolen passagerernes rettigheder overfor flyselskaberne indenfor EU. Dommerne ved EU-domstolen fastslår, at kompensationen også skal omfatte passagerer, der bliver berørt af uforudsete begivenheder ud over de sædvanlige årsager som overbooking, lange forsinkelser og aflysninger.

 

"Et flyselskab skal kompensere passagererne, når de ikke kan boarde et fly, fordi flyvningen er omlagt på grund af en strejke i lufthavnen to dage tidligere”, lyder det fra domstolen.

 

Ifølge EUs regler er passagerer berettiget til 600 Euro i kompensation for at blive afvist fra fly, der lander eller starter i EU. Strejker har ikke hidtil været anset som grund til kompensation.

 

Domstolen fastslår, at flyselskaberne ikke kan benytte ekstraordinære omstændigheder, som for eksempel strejke, til at undgå at betale kompensation.

 

Dommen stammer fra en sag fra 2006, hvor Finnair flyttede nogle passagerer på en flyvning fra Barcelona til Helsingfors for at give plads til passagerer fra et tidligere fly, som blev aflyst. Finnair betalte ikke kompensation til passagererne.

 

En af passagererne gik til retten i Finland for at få udbetalt kompensation og herfra bad dommerne om vejledning fra EU-domstolen.

 

EU-domstolen fastslog også, at flyselskaberne kan søge kompensation fra den part, som var årsag til, at flyselskabet måtte afvise passagerer.

Skrevet af Flemming Juul

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.