Strøm af nordlysgæster i Nordnorge

Nordlys i Lofoten. Foto: Alex Conu/Visit Norway

Nordlys i Lofoten. Foto: Alex Conu/Visit Norway

Nordnorge er et af de bedste steder i verden at opleve nordlys. Det afspejles i antallet af udenlandske overnatninger, der er steget med 378% siden man begyndte at markedsføre det unikke naturfænomen for ti år siden.

”Nordnorge ligger lige under det, man kalder nordlysovalen. Det betyder, at der er få steder i verden, hvor man kan opleve nordlyset så klart som her. Samtidig er naturen med til at skabe en helt særlig kulisse, der gør oplevelsen ekstra intens”, forklarer Trond Øverås, direktør, Nord Norsk Reiseliv.

Der er størst sandsynlighed for at observere fænomenet i vinterhalvåret fra september til april, når nattehimlen er kulsort. De, som kun har en enkelt aften til rådighed, kan tage på aftentur i det fri med en guide og traditionel, norsk middag over bål. Har man flere dage, kan man rejse tværs over snelandskabet med slædehunde på nordlys-ekspedition med overnatning i telt. Nordlys-jagten kan også kombineres med et ophold på et ishotel, et komplet hotel opført af is og sne.

Der florerer på internettet rygter om, at naturfænomenet de kommende år vil blive midlertidigt bremset som følge af solens dalende aktivitet. Det er dog ikke i Nordnorge: ”Her er muligheden for at se nordlys ikke så påvirket af solens aktivitet, fordi området ligger under nordlysovalen. Længere mod syd kan man opleve færre observationer af nordlys end tidligere; men i Nordnorge er nordlyset temmelig stabilt hvert eneste år”, forklarer dr. Pål Brekke, seniorrådgiver Norsk Romsenter.