Think before you Ink

tatoveringer16% af de 15-34 årige der er tatoveret, har fået tatoveringen i udlandet på ferie. Men den ’gode idé’ i godt selskab er mindre sjov når konsekvenserne står klart.

For ferietatoveringer kan være starten på et liv med kløe, betændelse, allergi eller bare en rigtig dum tatovering. Miljøstyrelsen anbefaler at vente med tatoveringen til man kommer hjem kan undersøge tatovøren ordentligt.

”Det er ikke alle tatovører i feriebyerne der har styr på hygiejnen og teknikken. For langt de fleste der får en tatovering går det heldigvis godt – men man skal aldrig lade dig tatovere, hvis ikke man er helt sikker på at nåle og farve er sterile. Hertil kommer at man ikke har mulighed for at sikre, at farverne er af god kvalitet og uden farlige kemiske stoffer. I virkeligheden kan man risikere at få sprøjtet autolak ind under huden”, siger Christina Ihlemann, toksikolog i Miljøstyrelsen

Miljøstyrelsen starter kampagnen, Think Before You Ink, med det formål at informere om muligheder, efterbehandling og risici:

”Vi opfordrer folk til at tænke sig grundigt om, inden de får en tatovering. Ingen tatovering er helt sikker, men går man til en professionel tatovør, er der styr på hygiejnen og på håndværket, og så er risikoen mindre. Den sorte farve er mindst farlig, mens rød, gul og grøn, kan give kløe ved solbadning og for nogen vedvarende kløe og hævelse og i værste fald vedvarende allergiske reaktioner og skader, der fører til operation”, siger Christina Ihlemann.

Fakta: 15% af den danske befolkning har en tatovering. 14% af dem er lavet i udlandet. 17% overvejer at få en tatovering. 58% af dem, der allerede har en, vil gerne have flere. 11% overvejer at få den fjernet.

Ca. 2% må søge lægehjælp på grund af deres tatovering.