Thomas Cook overhalede Simon Spies med 115 år

I 1956 sendte Simon Spies de første danskere med tog via Barcelona til Mallorca. Dermed indskrev han sig som pioner i den danske rejsebranche, men faktisk var det en engelsk afholdspræst, der opfandt charterrejsen for 167 år siden.

 

Navnet var Thomas Cook, og lørdag vil de ca. 28.000 ansatte i Thomas Cook Group – inklusiv de ansatte i bl.a. danske Spies – fejre 200 års dagen for Thomas Cooks fødsel i landsbyen Melbourne i Derbyshire i England.

 

Allerede i 1841 sendte præsten 500 afholdsfolk på en 20 kilometers togrejse inklusiv mad og hotel. Hans mål i livet var at forbedre leveforholdene i arbejderklassen – og det skete ved at arrangere rejser, som alle kunne betale. I 1850 gik de første rejser til Frankrig, Ægypten og Palæstina, og 15 år efter sendte han de første englændere til USA. Højdepunktet i hans karriere var en jordomrejse i 1872, som strakte sig over 222 dage.

 

I Danmark er Thomas Cook Airlines Scandinavia (tidligere MyTravel Airways), Spies, Tjæreborg Rejser, Skibby Rejser og MyTravel Tango en del af Europas næststørste rejsekoncern, Thomas Cook Group plc., der er noteret på Børsen i London. Gruppen har ca. 28.000 ansatte i 17 lande i Europa, Indien og Nordamerika, 97 fly og en lang række egne hoteller som f.eks. Sunwing og Sunprime. Tilsammen sender gruppen flere end 19 millioner gæster på ferie hvert år – heraf ca. 2 millioner fra Skandinavien.

 

– Selvom Thomas Cook – og altså ikke Simon – stod fadder til historiens første pakkerejse, står produkterne fra de skandinaviske charterarrangører stærkt i den verdensomspændende gruppe. Den effektive måde, vi laver pakkerejser på, danner skole i hele koncernen, fortæller direktør i Spies, Jan Vendelbo.

 

Lørdag markerer Thomas Cook Airlines 200 årsdagen for afholdspræstens fødsel ved at byde på en lille én til maden til dagens over 4.000 skandinaviske gæster. 

Skrevet af Hanne Aaen Lassen