Tre år under havets overflade

den blå planetDe seneste tre år har Den Blå Planet underholdt gæsterne med undervandseventyr. I dag, mandag, fejres fødselsdagen med status over hammerhajers jordomrejser, arapaimaernes vokseværk og korallernes alkoholafhængighed.

2,5 millioner gæster har været på besøg og har lyttet til fængende fortællinger og finurlige fakta. For eksempel har Den Blå Planets otte hammerhajer svømmet en distance på 15 gange rundt om Jorden.

”Hammerhajer står aldrig stille. Heller ikke, når de sover. De skal være i bevægelse for at få ilt fra vandet. Så de svømmer gerne over 70 km på et døgn,” fortæller kurator Lars Skou Olsen.

Siden 2013 er indbyggerne vokset i både antal og størrelse. Blandt dem, der er vokset mest, er hammerhajerne, som er vokset 80 cm og nu er 180 cm. Men arapaimaerne har taget 45 kg på – næsten tre gange deres egen vægt. I den anden ende af skalaen er korallerne, som vokser allermindst. Ud over de flotte farver og former er de i øvrigt afhængige af alkohol.

”Koraller kan kun leve i meget rent vand, så vi begrænser de affaldsstoffer, akvariets fisk producerer. Der er bakterier i vandet, som kan nedbryde affaldsstofferne, og de får deres næring fra sprit. Så vi er nødt til at hælde alkohol i vandet, for at korallerne kan trives, ” fortæller Lars Skou Olsen.

Siden åbningen i 2013 har rokkerne tabt 10 rokkepigge i Oceanet. Heldigvis vokser der nye pigge ud. Den elektriske ål har produceret nok strøm til at få en 5 watts pære til at lyse i 2 minutter. Dykkerne har foretaget 456 dyk i det hajfyldte bassin Oceanet og brugt 312 timer på at rense ruden. Alene sidste år har havodderne Mojoe og Agnes spist 3,5 tons foder – primært skaldyr og fisk.

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.