Trump kan være dårlig nyt for Norwegian

norwegian-B787-dreamliner-2LUFTFART: Nordamerikansk pilotfagforening opfordrer Trump til at holde Norwegian ude. ”Signalerne fra USAs valgkamp var protektionistiske. Så valgresultatet er ikke positivt for Norwegian,” siger norsk professor.

Fagforeningen Air Line Pilots Association, ALPA, med over 54.000 piloter hos 31 amerikanske og canadiske flyselskaber, har ønsket Donald Trump tillykke med valget som USAs nye præsident. ALPA glæder sig til at samarbejde med den nye regering om bl.a. forbedringer af USAs lufthavne, herunder på sikkerhedsområdet.

I den ganske korte meddelelse på ALPAs hjemmeside, skriver fagforeningen bl.a.: ”ALPA anerkender beslutningen hos den nyvalgte præsident Trump om en handelsdagsorden, der skal styrke USAs erhvervsliv… ALPA ser også frem til håndhævelse af USAs luftfartsaftaler og fair konkurrence for flyselskaber i USA og deres medarbejdere ved at modsætte sig Norwegian Air Internationals licensansøgning,” hedder det.

ALPAs daværende præsident, Lee Moak, sagde i 2014 til standby.dk ved en luftfartskonference i Belgien: ”Vi har intet imod konkurrence, men det skal ske på fair vilkår, ikke via Norwegians regelshopping. ALPA har aldrig før klaget til de amerikanske myndigheder over konkurrence, det har vi kun gjort mht. Norwegian”.

I december 2013 søgte Norwegian de amerikanske myndigheder om en licens til sit irske datterselskab, Norwegian Air International. Behandlingen af licens-ansøgningen plejer normalt at tage nogle måneder. Men ikke for Norwegian.

Flyanalytiker og professor ved den norske business-skole, NHH, Frode Steen, siger til hjemmesiden E24.no, at det er vældig svært at forudse, hvordan Donald Trump stiller sig til Norwegians ansøgning.

”Signalerne fra valgkampen var meget protektionistiske, og de amerikanske flyselskaber har ikke netop ønsket Norwegian velkommen. Så hvis signalerne fra valgkampen følges op, vil Donald Trump ikke være positiv for Norwegian,” siger han.

Trump sagde gentagne gange under valgkampen, at han vil beskytte amerikanske arbejdspladser mod global konkurrence – bl.a. ved at forlade handelsaftaler.

”USA er et af vores vigtigste markeder. Vi forventer, at de amerikanske myndigheder følger ”Open Skies”-aftalen mellem Europa og USA og godkender vores ansøgning om en permanent flyvetilladelse,” siger pressemedarbejder Astrid Mannion-Gibson til E24.no