USA-piloter raser over ja til Norwegian

Norwegian.com 787-8 EI-LNA (02-Sonja Henie)(Grd) PAE (ND)(46)-MLUTFART: Norwegians irske flyselskab får midlertidig tilladelse til at flyve fra Europa til USA. Det møder stor kritik fra USAs og international pilotfagforening, der kraftigt kritiserer Norwegian for regelshopping.

Norwegians irske datterselskab, Norwegian Air International, NAI, har overraskende fået en foreløbig flyvetilladelse fra USAs transportministerium mellem Europa og USA.

Det har bl.a. fået verdens største fagforening for piloter, Air Line Pilots Association, ALPA, der har 52.000 medlemmer i USA og Canada, op i det røde felt.

ALPA har i flere år bearbejdet USAs kongres og transportministerium for at afvise NAIs ansøgning.

Fra Norwegian lød det i weekenden: ”Når den endelige godkendelse er klar, betyder det bl.a., at Norwegian kan lancere sin første rute mellem Irland og USA.”

Norwegian opretter symbolsk rute mellem Irland og USA for at tilfredsstille USAs transportministerium.

”Det er på høje tid, at USAs transportministerium imødekommer Norwegians ansøgning om flyvetilladelse, som vi hele tiden har sagt, er i tråd med Open Skies-aftalen mellem Europa og USA. En endelig godkendelse betyder, at vi kan arbejde videre med at realisere Norwegians strategi,” siger Norwegians koncernchef, Bjørn Kjos, i en pressemeddelelse.

Norwegian startede langdistanceflyvninger i 2013 med Boeing 787 Dreamliners. Selskabet har i dag langdistancebaser i New York, Fort Lauderdale, London Gatwick og Bangkok.

Norwegian har hele tiden beskyldt ALPA for at være bange for konkurrence, men det afviste ALPAs daværende præsident, Lee Moak, forrige år overfor standby.dk: ”Vi har intet imod konkurrence, men det skal ske på fair og lige vilkår, ikke via Norwegians regelshopping. ALPA har aldrig før klaget til de amerikanske myndigheder over konkurrence, det har vi kun gjort mht. Norwegian.”

ALPA’s nuværende præsident, Tim Canoll, siger om DOTs tilladelse til NAI: ”Vi er meget skuffet over DOTs tilladelse til at give NAI tilladelse til at flyve til USA, da det forhindrer en fair konkurrence,” siger Tim Canoll.

Norwegian har, i følge ALPA, oprettet NAI for at omgå norsk lovgivning. NAIs besætningsmedlemmer i cockpit og kabine ansættes via rekrutteringsfirmaer i Singapore til en lavere løn.

ALPAs kampagne mod NAI har fået støtte fra over 200 medlemmer af USAs kongres. De har skrevet til USAs transportminister, Anthony Foxx, og bedt ham afvise NAI’s ansøgning.

Protest mod Norwegians ansøgning om tilladelse til at flyve til USA fra Europa kommer også fra International Federation of Air Line Pilots’ Associations (IFALPA), der har 100.000 piloter blandt sine medlemmer i 100 lande:

”Irske Norwegian Air International flyver under et bekvemmelighedsflag, der er skabt for at undergrave ansattes ansættelsesvilkår,” hedder det fra IFALPA.