USA-piloter utilfreds med Norwegian UK

Pilotformand Tim Canoll.

LUFTFART: Kraftig protest fra den store nordamerikanske pilotfagforening efter USA’s transportministerium gav Norwegians britiske flyselskab midlertidig tilladelse til at flyve til USA.

Air Line Pilots Association, ALPA, der repræsenterer over 57.000 piloter i 33 amerikanske og canadiske flyselskaber, reagerede som ventet kraftigt mod den midlertidige tilladelse til Norwegians britiske flyselskab.

Den midlertidige tilladelse kom forleden fra USA’s transportministerium, DOT, Department of Transportation. Den giver Norwegian Air UK (NAUK) midlertidig tilladelse til at flyve til og fra USA under den gældende luftfartsaftale, Open Skies, mellem USA og EU.

Tilladelsen er givet, mener ALPA, uden at DOT har nødvendig viden om, hvordan Norwegians medarbejdere vil være ansat eller hvordan NAUK’s forretningsmodel vil påvirke arbejdspladser i den amerikanske luftfartsbranche. Det synspunkt er Norwegian uenig i.

Godkendelsen fra DOT kom ca. 18 måneder efter Norwegian ansøgte om den. Også dengang blev ansøgningen mødt af protester fra større flyselskaber og fagforeninger i USA, herunder Air Line Pilots Association.

I går kom der kritik fra pilotfagforeningen ALPA, hvis formand, flykaptajn Tim Canoll, bl.a. sagde: ”Mens den nuværende amerikanske regering er kommet med stærke meldinger om nødvendigheden af at beskytte amerikanske arbejdspladser mod unfair udenlandsk konkurrence, så viser beslutningen fra DOT behovet for lovgivning. Med den kan DOT undersøge udenlandske flyselskaber, der måske benytter sig af bekvemmelighedsflag i deres forretningsmodel til at underminere forholdene for amerikanske arbejdspladser.”

Ifølge ALPA er det uklart, hvilken ansættelsesmodel NAUK vil benytte – og der henvises til Norwegians irske datter, Norwegian Air International, der ifølge ALPA har ansat piloter og kabinepersonale på asiatiske kontrakter.

ALPA henviser i sin udtalelse også til et nyligt lovforslag i Repræsentanternes Hus’ transportkomite, der skal gøre det nemmere at afvise udenlandske flyselskabers mulighed for at flyve til USA, hvis det kan bevises at de benytter bekvemmelighedsflag