Varieret turistmoms giver problemer

Der gælder forskellig moms for dyreparker og naturvandringer i det frie, sightseeing-busser og guidede cykelture, guidning på museer og guidede byvandringer, overnatning på campingpladser og i gæstehavn. Nu spørger Ekoturismföreningen myndighederne efter logikken i bestemmelserne, som ellers er et forbillede for flere danske turismesammenslutninger.

 

De forskellige momsregler diskriminerer blandt andet egen muskelkraft, guidninger udenfor museerne og mindre oplevelsesarrangementer. Den som følger med på en guidet naturvandring skal betale fire gange mere i moms sammenlignet med entreen til en dyrepark. Den som køber en biografbillet slipper med seks procent i moms, mens byvandringen under kyndig ledelse koster 25 procent i moms. For guidede ture i sightseeingbus er momsen seks procent, men en guidet cykeltur i Stockholm koster 25 procent. Samme forskel er der med bådturen på Göteborgs kanaler i sammenligning med guidet kajaktur blandt Bohuslens klipper.

 

Svenska Ekoturismföreningen har kortlagt 32 forskellige ferieforlystelser, og det viser flere underlige forskelle rundt om i Sverige.

”Det er bekymrende at momsloven i praksis ’mishandler’ natur- og økoturismen. Biografbesøg, koncerter og entré til dyreparker klassificeres som kultur og momses med seks procent”, siger Per Jiborn fra Ekoturismföreningen

 

Større sightseeingarrangører som kører rundture med bus og båd regnes som transporter og momses med seks procent. Guidede ture til fods, på cykel eller i kajak er derimod oplevelser, og der gælder en moms på 25 procent.

 

”Det er et problem, at den mest arbejdsintensive og mindst lønsomme del af svensk turisterhverv mishandles på den måde samtidig med, at det er netop den del af svensk turisme, som gang på gang sætter Sverige på kortet i forskellige internationale sammenhænge”, siger Per Jiborn.

Skrevet af Flemming Juul

x

Læs Også

Billund Lufthavn frem igen

Små 160.000 rejsende benyttede lufthavnen i maj.

Hotelchef: Loyalitetsprogrammer er ren bestikkelse

De internationale hotelkæders loyalitetsprogrammer skal rettelig betegnes som bestikkelse. Det mener chefen for Supranational Hotels.

A380-levering forsinket mindst et halvt år

Flyproducenten kan se frem til betragtelige bøder, vurderer internationale nyhedsbureauer.

SAS får ny kommunikationschef

Troels Rasmussens efterfølger er hentet udenfor flykoncernens egne rækker, og kommer fra Jøp, Ove & Myrthu.

Banal regnefejl ryster Femern-planer

En kommende Femernbro er alligevel ikke så god en forretning, som Trafikministeriet havde regnet sig frem til.

CPH satser på fragten

Københavns Lufthavn har fragten som indsatsområde de kommende år.