Verdens turistboom går uden om Danmark

Mens antallet af turister på verdensplan stiger med ekspresfart og i dag runder én milliard turister, halter dansk turisme bagefter.

Milliarden nås efter stigninger på mellem 3,5 og 4%, særligt båret af kinesere og russere. Men for den danske turistbranche er historien langt fra så rosenrød. En foreløbig opgørelse for 2012 viser en tilbagegang på 486.000 udenlandske overnatninger for perioden januar til og med oktober. Det er et fald på 2,4%.

”Dansk turisme har ikke fået del i den markante vækst de seneste mange år. Mens antallet af rejsende på verdensplan og i nabolandende lige omkring os, er boomet, har vi lidt tab”, siger Horestas adm. direktør, Katia K. Østergaard.

En væsentlig årsag er, at prisniveauet i Danmark er Europas højeste. Eurostat har opgjort de relative priser for forbrugsgoder mellem EU-landene. Her skiller Danmark sig ud ved at have et samlet prisniveau, der ligger 42% over EU-gennemsnittet og 54% over gennemsnittet på hoteller og restauranter.

”Høje skatter og afgifter og markant anderledes regler for erhvervslivets adgang til  at afløfte moms påvirker prisniveauet og skader konkurrencekraften markant. Derfor er der behov for at se på, hvordan erhvervets konkurrencemuligheder kan styrkes, så Danmark kan få del i det internationale boom. Der er eksportindtægter i milliardklassen på spil og dermed tusinder af danske arbejdspladser”, siger Katia K. Østergaard.

Det er tyskerne og hollænderne, som svigter i stor stil. Norge og Sverige, ligger på samme niveau som i 2011. Men Danmark har svært ved at vinde markedsandele på vækstmarkeder som Rusland og Kina.

”Vi har fremgang både på det russiske og kinesiske marked, men vi får ikke udnyttet mulighederne godt nok. Adgangen til at opnå visum er en af de helt store barrierer. Yderligere har regeringen valgt at skære i midlerne til markedsføring, hvilket man må undre sig over, når turisme samtidig er udpeget som et erhvervsområde med særligt vækstpotentiale”, siger hun.