Vikingeskibene i Roskilde risikerer overlast

csm_vikingeskibshallen-1_56b6e9101eAllerede inden for ti år risikerer de verdensberømte skibe på Vikingeskibsmuseet i Roskilde at gå til, hvis den skadede museumshal ikke renoveres eller erstattes af en ny, vurderer Nationalmuseet.

Ifølge politiken.dk fremgår det af en risikovurdering fra Nationalmuseet for de fem vikingeskibe, der i 1960’erne blev fundet ved Skuldelev i Roskilde Fjord.

Ifølge Kulturministeriet er Skuldelevskibene en kulturarv af ’enestående national betydning’. Skibenes største risiko ser Nationalmuseets eksperter på den lange bane, hvis hallen ikke renoveres eller erstattes af en ny.

Politiken har tidligere beskrevet, at Vikingeskibsmuseet forgæves har forsøgt at skaffe midler til total renovering af Vikingeskibshallen fra 1969. Den har i årtier været plaget af krakeleringer i betonen og tæringer af det indre jernskelet. I dag melder museet også om indtrængende vand, som må pumpes ud af klimaanlægget.

Vikingeskibshallen blev i 1997 fredet, men museet har opgivet kampen for en total renovering og anmoder i stedet om at få fredningen ophævet, så det bliver muligt at bygge nyt.

Jesper Stub Johnsen, Nationalmuseet: ”Det mindst risikofyldte scenari er, hvis man flytter skibene, bygger en ny bygning eller renoverer den eksisterende og vedligeholder den”.

Slots- og Kulturstyrelsen og Det Særlige Bygningssyn tager stilling til museets anmodning.

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.