Vind eller Ving eller ingenting

Ejvind Olesen

FREDAGSKLUMMEN: Nu er det tæt på at være en måned siden, det dengang Ving Tours gik i luften, og selv om bureauet i går mistede retten til at bruge Spies velerhvervede rettigheder, er det fortsat et spørgsmål om det er ren luft eller virkelighed.- Garantifonden sidder med de røde kort.

Af Ejvind Olesen  

Det var ventet, at Fogedretten vil frakende Ving Tours retten til at bruge navnet Ving med undertitel ”Smil rejs og vær glad”, så oplagt kan man ikke plagiere andres slogan og domænenavne. Og det skete så i retten i Glostrup i går.

Robert Hansen kan man til gengæld ikke tage patent på, og man ser ham for sig i ny uniform og invitere indenfor med smart håndbevægelse: ”Vind en tur med Vind og Forsvind Rejser”. Hvad er hans rolle mon egentlig?

Undervejs har mange i branchen selvklart forsøgt at komme til bunds i mystikken bl.a. ved opringninger, kontakter til flyselskaber og til hoteller, som har travlt med at benægte, at de kender noget som helst til rejseoplægget på hjemmesiden.

Hvad gør så rejsebranchens detektiver – og det kan de da godt sætte en elev til – de køber naturligvis en af rejserne på nettet og betaler, som de skal, med kreditkortet. De får ikke noget til gengæld, og beløbet bliver heller ikke trukket på kortet.

Fup eller fakta? Hvis det er fup, er det foruroligende, at det kan køre så langt, uden nogen er i stand til at stoppe og give det røde kort.

Hvis det er fakta, er vi mange, der bør have røde ører, for mage til pressehetz er sjældent set i rejsebranchen. På den anden side har man selv været ude om det, når ingen fra bureauet vil svare eller ringe tilbage – alt er tavshed, uanset hvilke påstande, der dukker op.

Der må da et eller andet sted være personen med det røde kort, som betyder bortvisning. Der er fri etableringsret i Danmark, men man skal være tilmeldt Garantifonden for at kunne sælge rejser her i landet. Det er Ving/Vind også og har indbetalt det krævede beløb allerede i december.

Herefter har Fonden ret og pligt til at følge udviklingen, og det er givetvis også sket. Dels gennem firmaets revisor, dels gennem Fondens egen revisor. Undervejs kan der stilles krav om forhøjet garanti, men hvis der ikke er solgt nogle rejser og reelt ikke er nogen produktion, er det hele jo bare for sjov.

Så naiv skal man nok ikke være, og det varer næppe længe før Garantifonden efter en nærmere undersøgelse hæver det røde kort og viser hele Vind-holdet ud.

Skulle det ikke blive tilfældet, vil jeg gerne sige undskyld på forhånd.

God weekend.