Vinjagt på De kanariske Øer

Arvid Rosengren er sommelier for blandt andre Copenhagen Concepts med restauranter som MASH og Le Sommelier.

De kanariske Øer er danskernes favoritrejsemål om vinteren. Hertil går cirka 60% af alle charterrejser og øerne har mere at byde på end sol og varme, og med Mallorca som forbillede er øerne ved at blive opgraderet – også når det gælder mad- og vin.

Spies har haft chefsommelier fra blandt andre Copenhagen Concepts, Arvid Rosengren, på ferieøerne for at vælge vine til Spies’ voksenhoteller, Sunprime Hotels. I forvejen er den svenske vinekspert ansvarlig for vinkortene på otte danske restauranter som MASH, Le Sommelier og UMAMI samt på en række restauranter i London. Der er over 2.000 vine i spil, og priserne kan snige sig op over 20.000 kroner for en enkelt flaske.

De fleste vingårde på Gran Canaria ligger i den centrale del af øens nordlige hjørne. Rosengren anbefaler blandt andet besøg på Casa Del Vino De Gran Canaria i Santa Brigade. Her kan man få hjælp til besøg på de enkelte vingårde.

”De kanariske vine er anderledes end vinene fra fastlandet. Man plejer at sige, at god vin skal dyrkes mellem 35. og 55. breddegrad. Ferieøerne ligger på 28. breddegrad, og det burde egentlig være for varmt til seriøs vinproduktion. Ikke desto mindre var der i 1500- og 1600-tallet en omfattende vinproduktion på øerne. Englænderne elskede deres ”Canary Sack”, som vinen kaldtes, siger Arvid Rosengren, som smager på mere end 5.000 vine om året.

I 1700-tallet var der dårlige relationer mellem spanierne og englænderne, og vinindustrien kollapsede.

”Det er først de senere år, at bønderne seriøst har genoplivet vinproduktionen. Udgangspunktet er godt, for øerne er fulde af gamle vinranker. Generelt bliver resultat bedst med ældre ranker, der ganske vist producerer færre bær. De afgiver til gengæld saft, der er koncentreret og smagsrig”, siger Arvid Rosengren.

Nogle af rankerne er over 100 år gamle. Mens et vinland som Frankrig typisk har baseret deres produktion på hoveddruerne Pinot Noir og Chardonnay, arbejdes der i Spanien med mere end 200 forskellige druer. Derfor kan selv eksperter fare vild i de mange relativt ukendte sorter.

”På Gran Canaria møder man druer som tintilla, negramoll, vijariego, forastera og listán. Den sorte listán er i øvrigt den drue, der først blev plantet i Amerika, og dens slægtninge lever fortsat i Chile og Argentina”, siger Arvid Rosengren.

Rosengren har lavet en liste over de lokale vine, som det er værd at holde øje med:

HVIDVINE: 2011 Agala Blanco Seco. En blanding af Vijariego, Albillo, Muscat og Listán. Lys og frisk med smag af solmodnet frugt og lidt salt i eftersmagen, hvilket gør den god til enkle, grillede fiskeretter – 2011 Los Lirios Blanco. En blanding af Moscatel, Listán Blanco og Malvasia-druer. Sidstnævnte drue tager kommandoen og frembringer en frisk struktur, selv om aromaerne er let parfumerede og kraftige – 2011 Las Berrazales Moscatel Semi-Seco. En blomsteragtig halvtør vin, som passer perfekt som aperitif i aftensolen. Også god til skaldyr og tapas.

ROSÉVINE: 2011 Las Berrazales Rosado. Rosé på Tintilla og Listán Negro-druer. Toner af jordbær og hindbær i en dejlig blanding med stor friskhed.

RØDVINE: 2011 Agala Vijariego Negro. En vin på den blå Vijariego-drue, som giver en herlig urteagtig og struktureret vin, og meget lettere end man skulle forvente – 2010 Fronton de Oro Tinto ”Tradicional”. En blanding af Tintilla og Listán Negro, som har lagret tre måneder i gamle egefade for at runde smagen af. Vinen byder på toner af rød frugt, tobak og vilde blomster – 2009 Fronton de Oro Tinto ”Malpais”. Tintilla, Listán Negro og Prieto-druer. En mere koncentreret, struktureret vin, som lagres på gamle egefade. Vinen er overvældende blomsteragtig og pebret.  Herlig struktur og balance – 2011 Agala Tintilla. 100% Tintilla-druer lagret på fade. Giver en forholdsvis kraftig vin med toner af viol, blåbær og lakrids.

DESSERTVINE: 2011 Agala Banco Semidulce. Blanding af Vijariego Blanco og Moscatel, som avles på stokke i 1.200-1.300 meters højde i vulkansk jord. Herlig frisk, halvsød vin med en kombination af friske, grønne frugter: æble og kiwi, samt mere parfumerede toner som appelsin og rosenvand. Vinen er herlig til ost eller lettere frugtdesserter.