Grønlandsk rederi sættes til salg

Landsstyret satser i den nye trafikplan kun på fly og helikoptere frem for skibstrafik. Den beslutning vil gøre det dyrere at rejse indenrigs i Grønland.

De grønlandske politikere ønsker inden 1. september planer for en forretningsmæssig drift af Arctic Umiaq. Herefter tages der stilling til rederiets fremtid.At fjerne Arctic Umiaqs tilskud ”får også konsekvenser for turistindustrien, et af Grønlands vigtigste erhverv. Det vil ramme turismen hårdt,” siger Greenland Tourisms direktør, Stig Rømer Winther, til Ritzau.

Hvis Arctic Umiaq Line ikke kan overleve på kommercielle vilkår, kan det blive nødt til at lukke.”Vi har kræfterne til at erstatte Arctic Umiaq, hvis de ophører med at sejle i det nye år. Under den trafikpolitiske debat sagde vi, at vi kunne udvide produktionen 50-70 %,” siger Air Greenlands direktør, Flemming Knudsen, ifølge Grønlands radioavis, KNR.Air Greenland står i øvrigt overfor indkøb af nye mellemstore helikoptere med plads til 9-12 passagerer. For nylig vandt Air Greenland også servicekontrakten på helikoptertrafik i Sydgrønland og Disko-bugten.Air Greenland blev bagefter anklaget for urent trav i forbindelse med udbudsrunden af Air Alpha, der har servicekontrakten til udgangen af året. Air Alpha har truet med et retsligt efterspil overfor Hjemmestyret.Det var i øvrigt var en Air Greenland-passager som forleden ved sikkerhedskontrollen i Københavns Lufthavn sagde, at hans håndbagage indeholdt en bombe. Da politiet kom for at anholde den 44-årige, sagde han at det var en joke. ”Men sådan ser vi ikke på det,” siger chef for kriminalpolitiet i Københavns Lufthavn, kriminalinspektør Carsten Holder.Passageren skulle på trekkingtur ved Narsarsuaq. Hans håndbagagen indeholdt foliepakker med tørkost. Manden er nu sigtet for trusler, og risikerer en betinget straf.

Skrevet af