1.000 flere feriehuse giver 400.000 overnatninger

Sidste år var rekordår for dansk turisme, og meget tyder på, at denne sommer når nye højder. Men et konkret problem bremser turismeeventyret: Der mangler sommerhuse til udlejning.

Landdistrikternes Fællesråd og Dansk Erhverv er derfor gået sammen om at foreslå bundfradraget for sommerhusudlejning hævet, fordi udlejningen skaber vækst og udvikling i landområderne, forklarer organisationerne i et debatindlæg i Avisen Danmark.

”Spørger man udlejningsbureauerne, er meldingen den samme hele vejen rundt: Der er stort set ikke flere huse til udlejning”, skriver Charlotte Christiansen, bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd og Anne Fuglsang-Damgaard Sina, politisk konsulent i Dansk Erhverv.

Et feriehus skaber ifølge VisitDenmark i gennemsnit en omsætning på omkring 300.000 kroner.

”Turisterne køber morgenbrød hos bageren, grillpølser hos købmanden, softice ved strandgrillen og de betaler entré til det lokale museum eller den lokale forlystelsespark. De holder gang i hjulene i lokalsamfundet og bidrager til nye arbejdspladser – også, når turisterne er taget hjem igen”, skriver de.

Det skønnes, at hvis 1.000 flere huse bliver udlejet, vil det skabe 400.000 flere overnatninger. Det giver en øget omsætning på 250 millioner kroner. Derfor skal flere sommerhuse lejes ud, mener Landdistrikternes Fællesråd og Dansk Erhverv.

Regeringen har i sit regeringsgrundlag fra oktober 2016 annonceret, et hævet bundfradrag for udlejning af feriehuse. Og det er den helt rigtige vej at gå, vurderer Charlotte Christiansen og Anne Fuglsang-Damgaard Sina: ”Vi tror på, at det er et vigtigt skridt i den rigtige retning at hæve fradraget, da det vil gøre det mere økonomisk attraktivt for sommerhusejere at leje deres sommerhus ud. Vi ser frem til, at forslaget bliver taget med i de kommende finanslovsforhandlinger”.

I en ny turismepolitik fra Dansk Erhverv viser beregninger, at der er et potentiale på 19.000 nye arbejdspladser inden for turismesektoren i Danmark.