Ole Andersen har siden efteråret 2014 været administrerende direktør for Danhostel.

1 million overnatninger på danske hostels

Sidste år passerede de over 60 medlemmer af Danhostel atter en million overnatninger. Men sammenslutningen udfordres af Airbnb og nyt kæmpehostel i København.

”Det går godt for Danhostel og vores medlemmer. Vi ser stigende interesse for overnatninger på hostels, ikke mindst i byerne. Navnlig København tiltrækker mange backpackers, også på grund af de stigende antal lavprisruter til Københavns Lufthavn. Men samlet er vores største kundegruppe stadig familier og grupper, de står for halvdelen af vores medlemmers omsætning. Grupper kan være alt fra lejrskoler til sportsklubber.”

Det siger Ole Andersen til standby.dk; han har de seneste tre år været administrerende direktør for sammenslutningen Danhostel, der tæller omkring 65 medlemmer – eller cirka to ud af tre hostels eller vandrerhjem i Danmark.

Mens medlemmerne af Danhostel i 2016 så en samlet vækst på ti procent, faldt stigningen til blot en procent sidste år. Udfordringen er blandt andet kommet i København, hvor byens største hotelgruppe, Arp-Hansen, sidste sommer åbnede sit første hotel, Steel House. Det ligger tæt på Tivoli og er med sine 1.150 senge på 253 værelser i forskellige størrelser nu Danmarks største kommercielle overnatningssted; en titel Steel House har overtaget fra Danhostel Copenhagen City, der har plads til 1.020 gæster.

”Steel House har givet vores tre Danhostel-medlemmer i København konkurrence, men det er også sket på et marked i vækst,” siger Ole Andersen og tilføjer: ”Og fordi det samlede antal overnatninger på for eksempel hostels vokser betyder det også, at gæstemassen til vores segment af turister er stigende – og der er plads til os alle.”

Danhostel Copenhagen City er med sin plads til over 1.000 gæster største medlem af Danhostel – det mindste er Danhostel ved Agger tæt på nordjyske Thisted; dette hostel har 30 senge.

”I alt har vores medlemmer omkring 9.500 senge; vi har også tre-fire nye medlemmer på vej,” siger Ole Andersen og tilføjer, at Danhostel dog også mister medlemmer.

”Det er der flere årsager til; et af de seneste medlemstab var Danhostel Odense City; Odense kommune ejer ejendommen og besluttede at få et hotel i bygningen i stedet for et vandrerhjem. Men generel er hostel-konceptet i god vækst og skulle jeg selv investere på det danske overnatningsmarked, så ville jeg vælge at gøre det i et hostel,” siger Ole Andersen.

Sommeren drillede
Sidste års regnfulde sommer blev ikke god for mange danske overnatningssteder, herunder medlemmerne hos Danhostel. ”Men selv om der var lidt færre gæster, så kunne vores medlemmer generelt glæde sig over højere priser for deres produkter. I alt omsatte Danhostels-medlemmer sidste år for skønsmæssigt omkring en halv milliard kroner og havde i alt over en million overnatninger,” siger Ole Andersen.

Konkurrencen fra Airbnb
Som andre dele af det danske overnatningsmarked mærker medlemmerne af Danhostel også konkurrencen fra Airbnb.

”Det gør vi da, alle har vist konkurrencen fra Airbnb – bare se på deres væksttal. Airbnb tager fra os alle, men vi har godt fat i gruppemarkedet med billige overnatninger, som ikke er stort for Airbnb. Gruppemarkedet udgør omkring halvdelen af omsætningen hos Danhostels medlemmer. Vi har ikke noget imod konkurrencen fra Airbnb – men det skal ske på konkurrencemæssige lige vilkår, herunder at de betale skat,” siger Ole Andersen.

Relaterede artikler:

Danhostel øger i Aarhus

Ny bestyrelsesformand i Danhostel

Kendt profil i nyt direktørjob

x

Læs Også

Pedalkraft giver dansk turisme nyt trækplaster

Den 820 kilometer lange nye Østersørute skal være med til at løfte cykelturismen i 17 syddanske kommuner ved blandt andet at udvide turistsæsonen.

Dansk hygge skal være del af FN’s kulturarv

VisitDenmark opretter et hyggeråd for at få ”hygge” anerkendt som dansk kulturarv på liste hos UNESCO, FN's organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab.

Ny rekord for udlejning af feriehuse

Over halvdelen af alle udenlandske overnatninger i Danmark sker i feriehuse med tyskerne som største kunde. For andet år i træk var der sidste år rekord i feriehusudlejning – men brancheforening er bekymret.

Airbnb i samarbejde med Wonderful Copenhagen

København bliver første nordiske by med vært-arrangerede aktiviteter og oplevelser via Airbnb Experiences. Det er eksempelvis en organisation, der bearbejder ensomhed hos ældre gennem fælles cykelture - eller oplevelser med spiselige insekter.

Aarhus vil tiltrække dobbelt så mange turister

Endnu flere udenlandske turister, 50 procent flere hotelværelser og samme stigning i kongresgæster. Det er nogle af punkterne i VisitAarhus’ nye turismestrategi frem mod 2025.

Regeringens store kystprojekt halter

Flere af de prestigefyldte turismeprojekter i vandkanten er droppet, og finansieringen af de øvrige er fortsat usikker.