Ny kritik af omstridt rejsebureau

I september blev Movement Travels i Københavns Byret dømt til at betale en halv million kroner til Brussels Airlines. Men Movement stak af fra gælden ved at oprette et nyt selskab med

samme navn og efterlod gælden i det gamle selskab.



”Det er dybt forkasteligt. Alle kan gå konkurs. Men at løbe fra regningen og parallelt opretter et nyt selskab i samme navn, er lidt for kreativt,” siger adm. direktør i Dansk Rejsebureau Forening, Lars Thykier, til Frederiksborg Amts Avis i dag.

Take Off bragte sagen frem i sidste måned.



I september i år blev Movement Travels i Københavns Byret dømt til at betale 68.214 euro, godt 500.000 kroner, til Brussels Airlines. Flyselskabet havde fløjet Movements Travels kunder til norditalienske Bergamo, men Brussels Airlines fik aldrig pengene.



For 28. august i år skiftede Movement Travels navn til Rejseselskabet ApS, og 21. november gik det selskab konkurs. Imidlertid genopstod Movement Travels 28. august, da det midlertidige selskab Zahns ApS overtog navnet, og derfor skylder det nuværende Movement Travels ikke penge til Brussels Airlines, skriver Frederiksborg Amts Avis.



”Den adfærd har vi ikke set før. Konkursloven giver i en vis udstrækning mulighed for at gøre som Movement gør her, men det er altså ikke acceptabelt ud fra en troværdighedsvinkel. Hvis adfærden gentager sig hos andre, bør det tages op til overvejelse, hvad den danske konkurslov giver mulighed for,” siger Lars Thykier.



“Movement Travels har brugt vores fly til at flyve deres gæster sydpå, men vi fik ikke penge for det. Det er en simpel sag. Det er utroligt, at man på den måde kan slippe for gæld,” siger Helle Pedersen, country manager i Brussels Airlines.



Rejsebrancheanalytiker Ole Egholm har længe fulgt sagen med Movement: ”En ting er, hvis man driver virksomhed og ikke kan betale sine penge, så går man konkurs. Men at man nærmest i det skjulte bare lægger det over i et andet selskab og slipper fra de krav, som andre har imod en, er ikke sobert,” siger han til avisen.



Christian Ranum Zohnesen er adm. direktør i det nuværende Movement Travels, og var det også i det tidligere Movement Travels samt i Rejseselskabet ApS og Zahns ApS. Han synes de har handlet sobert og siger til Frederiksborg Amts Avis:



”Jeg forstår godt kritikken, men vi har forsøgt at gøre det på den sobre måde. Vi har betalt en kvart million kr. for aktiverne og lagt dem over i det nye selskab. Hvis vi havde lukket det helt, havde ingen kreditorer fået penge. Det er fuldstændigt lovligt det her. Det er selvfølgelig ikke rart for de kreditorer, der er tilbage.”



”Det er fuldstændigt lovligt det her. Du opretter et nyt selskab, fordi det selskab, du har, kan du ikke se positiv drift i. Vi satsede på nogle forkerte produkter i det gamle. Der var nogle investorer, der er ikke ønskede at sætte penge i det. I det her tilfælde har man valgt en løsning, hvor man kun køber aktiverne ud, og ja så efterlader du kreditorer i det gamle selskab,” siger Christian Ranum Zohnesen.



Han oplyser at det nye Movement Travels ikke helt har samme ejerkreds.



”Der er ikke en identisk ejersammensætning og ejerforhold. Vi købte det, fordi vi så, at der potentielt var muligheder, fordi nogle i vores ejerkreds troede på det. Vi har budgetteret med en årsomsætning på 25 mio. kr., vi har et selskab, som er velfungerende og registreret i Rejsegarantifonden. Investorkredsen i dag er bundsolid og vi følger vores budgetter,” siger Christian Ranum Zohnesen.



Movement Travels flyttede i sommer fra København til Hovedgaden i Hørsholm.

Skrevet af