Kommentaren

Fra januar ændres reglerne for rejseforsikring. Den offentlige debat har efterladt stor usikkerhed blandt de rejselystne om deres rettigheder, hvis uheldet er ude.Usikkerheden er for så vidt meget berettiget, fordi det gule sundhedskort – tidl. Sygesikringskort – kun gælder i de europæiske lande: EU, resterne af EFTA og en række miniputstater, men f.eks. ikke længere for hjemtransport. Heller ikke fra de nævnte lande til Danmark.Køen hos rejsebureauerne har været alenlang. Ikke kun med spørgsmål til dækningsgraden af de eksisterende forsikringer og ordninger knyttet til betalingskort. Men også om at sikre sig en forsikring, når rejsen fra nytår går til sol og varme på den anden side af kloden.En utilstrækkelig forsikringsdækning kan sende en familie til tiggerstaven resten af tilværelsen, hvis en ulykke i det fremmede fører til behandling, indlæggelse og hjemtransport.Og den med konsulatets regning, som altid blev brugt om strandede sømænd og uforsigtige eventyrere, gælder ikke. Udenrigsministeriet har ingen konto til at punge ud. Ikke engang et lån, hvis banken eller andre hjemme ikke kan og vil stille sikkerhed.Derfor skal alle selvfølgelig forsikre sig. Det er den enkelte rejsendes ansvar – Ikke flyselskabets, rejsearrangørens eller forsikringsselskab – at tingene er i orden.Europæiske Rejseforsikring og Gouda Rejseforsikring, førende på rejseforsikringer, har da også deres egne produkter.

Men i kølvandet har meldt sig en masse fribyttere fra andre forsikringsselskaber, der aldrig har kæret sig om rejseforsikringer, fordi markedet ikke har været lukrativt. De vil også til fadet nu, hvor det offentlige sikkerhedsnet ikke længere er så fintmasket.Det er deres gode ret, men mon ikke forbrugeren gennemskuer, at hjemtransportforsikringen indgår i pakker med alle andre forsikringer til 3.000 kroner.

Dobbeltdækning i forhold til andre forsikringstyper en kæmpe risiko og en unødvendig udgift.Derfor er det glædeligt, at netop Europæiske ser ud til at tage opgaven mest seriøst. 42 kr. om året koster det at erstatte den hidtidige ret til hjemtransport fra de lande, som er omfattet af sundhedskortet (det gule tidligere sygesikringsbevis).Sammen med Gouda repræsenteres her den faglige indsigt i rejsebranchens kringelkroge. Her kan den usikre rejsende få den professionelle vejledning og tryghed – og tilsyneladende uden, at det koster en bondegård.


Skrevet af