Navnlig de københavnske hoteller lider hårdt under seksdagesreglen, der har medvirket til at de i snit kun har haft en gennemsnitlig belægning på 20 procent gennem sommeren. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

Fire millioner færre overnatninger på danske hoteller

I årets første halvdel havde de danske hoteller halvt så mange gæster som sidste år, viser nye tal fra Danmarks Statistik. ”Vi frygter afmatningen rammer hele landet i efteråret,” siger Horestas formand.

Selv om de danske hoteller ikke på noget tidspunkt har været tvangslukket, har coronakrisen betydelige omkostninger for dem og andre overnatningssteder.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser ifølge pressemeddelelse fra Horesta, at hotellerne mistede over halvdelen af deres gæster i første halvår af 2020 sammenlignet med samme periode i fjor. I alt var der 4,2 millioner overnatninger i perioden fra januar til juni. Det svarer til et fald på 56,9 procent.

Hårdest ramt er antallet af udenlandske overnatninger. I alt forsvandt 68,6 procent af disse i årets første seks måneder.

”Vi er i en historisk krise i vores erhverv. Coved-19 har medført en økonomisk afmatning, en forstærket frygt for at rejse samt en række restriktioner, som gør det svært at drive virksomhed. Det er på alle måder dybt bekymrende,” siger Horestas bestyrelsesformand, hoteldirektør Jens Zimmer Christensen.

God sommer i provinsen – nedtur i København
Sommeren har været god for mange hoteller i provinsen, mens hovedstadshotellerne, der er helt afhængige af udenlandske overnatninger, har mistet op mod 80 procent af deres normale omsætning.

”De københavnske hoteller er ramt hårdest. Det skyldes først og fremmest seksdagesreglen, der fjernede størstedelen af de udenlandske hotelovernatninger denne sommer. I provinsen blev mange hoteller reddet af, at danskerne holdt ferie herhjemme. Men nu er sommeren ved at være ovre, og danskerne på vej tilbage på job. Derfor forventer vi, at afmatningen i efteråret vil ramme hele landet,” siger Jens Zimmer Christensen.

Frygter flere konkurser og fyringer
Horesta-formanden opfordrer til, at der ved de kommende politiske forhandlinger om Fase 4 af genåbningen bliver opsat objektive kriterier for, hvad der skal til for at fjerne de tilbageværende restriktioner som udover seksdagesreglen særligt gælder afstandskrav, kvadratmeterkrav og forsamlingsforbud.

”Derudover er der brug for, at hotel-, restaurant- og turisterhvervet i bred forstand får hjælp til at komme igennem krisen. Det kunne være i form af nye hjælpepakker, tilpasset de muligheder og udfordringer, erhvervet lever med nu og i de kommende måneder. Alternativet kan blive en bølge af konkurser og opsagte medarbejdere,” siger Jens Zimmer Christensen.

I en ny analyse fra Horesta siger 60 procent af medlemsvirksomhederne, at de i september og oktober forventer omsætningstab i større eller mindre grad, og særligt de københavnske hoteller har meget lave forventninger.

Ni ud af ti hoteller i hovedstaden forventer, at omsætningstabet bliver mindst 40 procent af det normale niveau, og ingen regner med at være tilbage på det niveau, de normalt ligger på i september og oktober.

Relaterede artikler:

Store regionale forskelle for danske hoteller i juli

14 danske hoteller konkurs under coronakrisen

Høj moms og Airbnb generer fortsat hotelbranchen