Stort rejsebureau skærer ned i Norden

STA Travel kalder sig vist nok med rette for verdens største rejsebureau for unge og studerende. STA har sine rødder blandt australske studerende, der ville udforske verden til billige penge. STA Travel, der åbnede i 1979 og nu har over 400 kontorer verden over, er i dag schweizisk ejet og har hovedkontor i London.Men i Norden har STA netop lukket i Finland, det ene norske kontor og snart sker det samme for kontoret i Oslo.

Uden sammenhæng med lukningerne, siger også danske Thorkild Skov med udgangen af næste måned farvel som nordisk direktør – efter han har ydet en kæmpe indsats for at opbygge STA i Norden. Her konkurreres bl.a. med Kilroy Travels.STA Travels danske direktør, Luca Scalamonti, siger til Take Off, at lukningen i Finland bl.a. skyldes, at STA ikke kunne få fornyet sin aftale med Finnair om billige pladser på flyselskabets mange ruter til Fjernøsten.

STA laver navnlig rundrejser i Asien og jordomrejser for studerende.”STA har haft problemer med at tjene penge i Finland de seneste år og uden en god kontrakt med Finnair var det svært at differentierer sig på det finske marked. Der har også været problemer med indtjeningen i Norge, som ikke har nogen langruter til f.eks. Asien,” siger Luca Scalamonti, chef for de fire STA-ansatte i Danmark som omsætter for ca. 23 mio. kr. om året.”Men STA klarer sig godt i Danmark – og er i Sverige markedsledende indenfor vores niche. STA ser et stort potentiale i Danmark, bl.a. fordi Kilroy er ved at ændre sig til et mere konventionelt rejsebureau – men stadig med fokus på rejser til unge og studerende,” siger Luca Scalamonti og tilføjer:

”STA holder meget fast på sit varemærke, længere rejser for studerende til Asien, Australien, jorden rundt osv. Fordi vi laver komplicerede rejser, foretrækker vi, at vores kunder kommer herind på kontoret. Det er ikke ideelt at lave sådanne rejser over telefonen.”Et tegn på, at det går godt for STA i Danmark er, at bureauet vil åbne kontor i Århus ”indenfor en

overskuelig fremtid,” siger Luca Scalamonti, som var hos Wasteels Rejser inden han kom til STA.Fordi cirka 8 ud af 10 af STA’s kunder starter deres lange flyvning fra London, vil bureauet i Danmark snart annoncere med priser med afrejse fra London.

”Vores kunder kan selv finde ud af at flyve billigt til London fra Danmark. Vi bruger også f.eks. Thai Airways ud af København, men det er oftest ekstremt svært at få pladser – og fra London har du altså selskaber som australske Qantas og Air New Zealand,” siger Luca Scalamonti.HB

Skrevet af