70 år med SAS

sas kabinepersonaleLUFTFART: SAS blev officielt stiftet 1. august 1946 – i dag for 70 år siden. Første flyvning var 17. september samme år til New York. De skandinaviske regeringer har ikke planer om at sælge deres 50 pct. af SAS.

Den 1. august 1946 så starten på Scandinavian Airlines System, SAS, via sammenlægning af de norske, danske og svenske nationale flyselskaber. Samme år, 17. september, fløj 28 indbudte gæster med første afgang med SAS DC-4 Dan Viking fra Stockholm til New York. Rejsen tog 25 timer – med mellemlandinger i København, Prestwick i Skotland og canadiske Gander på Newfoundland, oplyser SAS.

”SAS er Skandinaviens foretrukne flyselskab. Jeg er taknemmelig for hver passager og medarbejder, der har bidraget til SAS 70 års historie. Vi har i 70 år været en del af mange enestående rejsehistorier, og mange flere kommer,” siger SAS nuværende koncernchef, Rickard Gustafson.

SAS har i årtiernes løb lanceret verdens første in-flight entertainmentsystem, turistklasse og sovesæder. SAS var første flyselskab, der tilbød særskilte check-in faciliteter og lounger, og ansatte den første kvindelige erhvervspilot, oplyser selskabet.

SAS investerer lige nu i nye innovationer og smarte digitale løsninger, f.eks. nye lounger, Fast Track og loyalitets- & frequent flyer-programmet, EuroBonus, har nu over 4,5 mio. medlemmer.

De seneste 12 måneder har SAS åbnet nye ruter fra Skandinavien til Hong Kong, Los Angeles og Boston, og en direkte rute åbnes både fra København og Oslo til Miami i september.

De tre skandinaviske regeringer ejer 50 pct. af SAS, 3/7 er svensk, mens Danmark og Norge hver har 2/7. Resten ejes af andre aktionærer.

SAS er som sådan til salg, men ingen købere har meldt sig: ”Som udgangspunkt har vi intet hastværk med at sælge SAS,” siger den norske erhvervsminister, Monica Mæland, til det norske telegrambureau NTB i forbindelse med jubilæet.

Samme melding kommer fra hendes svenske kollega, Michael Damberg: ”Den svenske stat er ikke en langsigtet ejer af SAS, og vi har tilladelse fra Riksdagen til at sælge dele eller hele porteføljen. Men vi har ikke fået seriøse tilbud, så det er ikke et aktuelt spørgsmål.”

Samme melding kommer fra den danske finansminister, Claus Hjort Frederiksen, der tilføjer, at han afventer gennemgang at det statslige ejerskab, før han vil forholde sig til dets statslige medejerskab af SAS.

Standby.dk havde i fredags tre store artikler i forbindelse med SAS 70 års jubilæum – bl.a. et indlæg fra SAS’ hidtil eneste danske koncernchef, Jørgen Lindegaard.

Læs mere om SAS’ jubilæum på hjemmesiden: scandinaviantraveller.com