Rejser kan aflyses af frygt for SARS

Kunderne skal have pengene tilbage, hvis de ikke vil rejse til Hong Kong og Kina af frygt for den meget omtalte dødelige lungesygdom SARS, siger Rejseankenævnet, som i går udsendte vejledende retningslinjer for behandling af sager som involverer SARS.
Ankenævnets beslutning refererer til pressemeddelelsen fra Sundhedsstyrelsen og Statens Seruminstitut, som Take Off omtalte på vor hjemmeside i går. Her frarådes indtil videre alle ikke nødvendige rejser til Hongkong og Kina.På det grundlag finder Ankenævnet, at kunden efter pakkerejselovens § 9, stk. 3 er berettiget til at vælge ikke at udsætte sig for den nærliggende fare for at blive smittet på de nævnte rejsemål. Det er ligegyldigt for Ankenævnet om rejsen anses for ”nødvendig eller ikke nødvendig.”
Afbestillingsretten indebærer, at kunden skal have tilbagebetalt samtlige beløb, der er betalt i henhold til aftalen. Kunder, der ikke aftalemæssigt kan transporteres hjem, skal af rejsearrangøren indkvarteres på passende vis uden udgift for kunden.Hos Danmarks Rejsebureauforening siger direktør Lars Thykier, at frygten for SARS i den nære fremtid vil presse en branche, der i forvejen kæmper med krigen i Irak og den dårlige økonomiske verdenssituation.
”Vi forventer en afmatning, som er ganske kraftig de kommende uger på grund af frygten for SARS i dele af Asien-regionen,” siger han til Berlingske.Hos Danmarks største turoperatør, Profil Rejser, siger adm. direktør Jahn Schapiro fra Profil Rejser: ”Vi venter på en fælles politik om, hvorvidt kunderne kan udskyde deres rejse, få et tilgodebevis eller allerbedst få pengene retur. I den sammenhæng er vi jo afhængige af flyselskaberne. Vi har haft mange spørgsmål om det er farligt at transitere i Hong Kong på vej til en anden destination. Vi har eksempelvis mange rejser til Australien, hvor folk spørger, om de kan rejse en anden vej.”SAS tilbyder sine kunder at udskyde bestilte rejser uden omkostninger eller få et tilgodebevis på grund af lungesygdommen SARS, mens Air France giver penge tilbage. SAS tilbyder sine kunder at udskyde allerede bestilte rejser uden ekstra omkostninger. Servicen gælder rejser til Beijing, Singapore og Bangkok.Air France refunderer alle flybilletter med afrejsedato inden for de næste 14 dage. Det antages at sygdommen opstod i november i Guangdong-provinsen, som grænser op til Hong Kong.

Skrevet af