90 piloter står til fyring hos SAS

Normalt får en virksomhed ikke ros for at slå ned blandt de ældste medarbejdere, når der skal gennemføres en fyringsrunde. Men det er netop, hvad SAS-koncernen vil gøre, når der næste år skal siges farvel til 90 piloter i de fire såkaldte »SK-selskaber«, SAS Danmark, SAS Norge, SAS Sverige og SAS International. Det skriver Berlingske Tidende i  dag.

 

 

 

»Vi har aftalt med pilotforeningerne, at vi løser overtalligheden blandt de piloter, der har optjent pensionsrettigheder. Det skyldes, at de har en økonomisk tryghed, som de yngre ikke har,« siger koncernens kommunikationsdirektør Claus Sonberg.

 

 

 

Pensionsrettigheden dækker over, at piloter indtil en lovændring for få år siden skulle gå på pension som 60- årige. Derfor var pensionsopsparingen lagt an på, at man ved denne tilbagetrækningsalder ville kunne hæve omkring 50.000 kr. om måneden i pension. Siden er det blevet lovligt for piloter over 60 at flyve, og det er blandt dem, der har valgt at flyve videre trods pensionsmuligheden, SAS nu vil skære.

 

 

Det har samtidig den sidegevinst for SAS, at det er piloterne på de højeste løntrin, der forsvinder. Samtlige pilotforeninger i koncernen bakker op om det utraditionelle princip i fyringsrunden. Den danske pilotforening kalder sågar modellen den »mest ansvarlige«.

 

 

Fyringer undgås ikke SAS har også tilbudt frivillige aftaler om orlov og deltid, hvilket knap 50 har taget imod. Dog skal 90 stadig forlade SAS ufrivilligt, hvoraf 50 fyres til maj, mens de sidste 40 fyres til december næste år. Med mindre konjunkturerne vender, så SAS atter skal skrue op for trafikprogrammet.

 

Skrevet af Hanne Aaen Lassen