SAS trues af opkøb

SAS’ selvstændighed er i fare, hvis ikke selskabet hurtigt formår at forbedre sin indtjening. Det er helt nødvendigt for deres fremtidige råderum, at SAS øger indtjeningen markant op over 2006-niveauet på 1 mia. kr., siger Sydbanks analytiker Jacob Pedersen til Børsen. Dette synspunkt deler også analytiker Stig Nymann fra Gudme Raaschou: ”Hvis SAS skal være et attraktivt selskab at investere i, skal indtjeningen op over de 3,2 mia. kr. Det er ikke tilstrækkeligt for SAS blot at undgå at gå konkurs.”

Siden 2001 er pengene fosset ud af SAS. Flyselskabet har tabt hele 4,7 mia. kr. på driften og har solgt aktier for 31,5 mia. kr. for at kunne betale afdrag på dens sidste omgang flyinvesteringer fra 1999. Nu skal SAS finde kapital til en ny, stor investeringspukkel i flyflåden på op til 12-16 mia. kr. indenfor få år. Den nye Strategi 2011-plan beskriver, hvordan denne udfordring skal løses, men troværdigheden af planen afhænger af, at SAS kan sætte ord på nøjagtigt hvordan, de vil realisere deres mål, siger analytiker Jacob Pedersen fra Sydbank: ”Det er vigtigt, at SAS hurtigt bliver konkrete om de redskaber, de vil bruge for at lykkes. Og at ledelsen angiver pejlemærker, der giver investorerne tillid til, at indtjeningsmålet kan nås.”

Stig Nymann savner også flere detaljer: ”Rent matematisk kan det gå op, men spørgsmålet er, hvad effekten bliver på indtjeningen, hvis de skærer helt ind til benet i administrationen. Så kan hovedkontoret blive en flaskehals,” siger han. Nymann undrer sig over timingen for et frasalg af Spanair: ”Lige nu er ikke det mest oplagte tidspunkt at sælge Spanair på. Husk på, at Iberia også er til salg, så en køber til Spanair kan derfor ikke, hvem den største konkurrent på markedet bliver.”

SAS risikerer selv at ende på salgslisten, hvis ikke driften forbedres markant, lyder det fra analytikerne. ”SAS skal fremover skabe værdi for aktionærerne, hvis de vil undgå at blive opkøbt,” mener Nymann. Koncernchef Mats Jansson er klar over situationen. ”Hvis ikke vi når indtjeningsmålet, så ligger SAS ilde til. Vi vil tabe noget af vores handlingsfrihed og risikoen for, at SAS ophører med at være et uafhængigt skandinavisk selskab, er overhængende,” udtaler Mats Jansson.

(Børsen, d. 14. juni, 2007

Skrevet af