Billund Lufthavn klager over unfair konkurrence

Billund Lufthavn indklager nu Esbjerg Lufthavn for konkurrencemyndighederne, i et forsøg på at få stoppet, hvad man i Billund betegner som ”massive rabatter” til lavprisselskabet Ryanair. Ryanair betaler Esbjerg Lufthavn 38 kr. i afgift pr. passager, og det anser Billund Lufthavn for at være kraftigt konkurrenceforvridende, fordi andre operatører skal betale en afgift på mere end 150 kr.


Med baggrund i de oplyste tal har Billund Lufthavn beregnet, at man i Esbjerg giver en rabat på godt 12.000 kr. til hvert Ryanair-fly som letter fra Esbjerg. Esbjerg Lufthavn er kommunalt ejet, og gav sidste år et underskud på ca. 3,6 mio. kr. ”Reelt giver kommunen et stort milliontilskud til Ryanair, og det er konkurrenceforvridende over for andre lufthavne og flyselskaber, siger lufthavnschefen i Billund, Jørgen Krab Jørgensen. Han tilføjer, at han finder det urimeligt, at de myndigheder, som godkender lufthavnsafgifternes størrelse og administrerer reglerne, ikke griber ind. Men her melder Statens Luftfartsvæsen, SLV, hus forbi. Informationschef i SLV, Thorbjørn Ancker, siger at man ganske vist har påpeget overfor Esbjerg Lufthavn, at reglerne overtrædes, man at man ikke kan gøre mere end netop det. Og i Esbjerg siger lufthavnschef Peter Bay, at Ryanair reelt bidrager positivt til lufthavnens driftsresultat, og at underskuddet ville være endnu større, hvis det irske lavprisselskab ikke benyttede lufthavnen.


Ryanair har en daglig afgang fra Esbjerg til London, og flyver i direkte konkurrence med Maersk Air, som flyver på ruten Billund-London. Afstanden mellem de to lufthavne er omkring 60 kilometer.


(Jyllands-Posten Erhverv d. 19.05.2004)

Skrevet af