Dansk rejsebureau med store ambitioner

Til daglig er Axel Chr. Rasmussen adm. direktør for VIA Travel i Danmark. Men en del af Danmarks største erhvervsrejsebureau var ikke omfattet, da det daværende Weco DSB Travel sidste år kom ind under norske VIA Travel.



Weco-Transport var nemlig ikke omfattet af fusionen, og netop Weco-Transport fortsætter med at ekspandere i Centraleuropa. Senest har det danske bureau købt et ungarsk – og flere følger.



”Når vore igangværende opkøb er på plads, vil den samlede volumen ligge på omkring 700 mio. kr. Dermed bliver vi blandt de tre største forretningsrejsebureauer i hvert af landene. Og volumen skulle gerne fordobles de næste 3-4 år gennem yderligere opkøb og organisk vækst.”



Det siger Axel Chr. Rasmussen til Take Off Weekly. Om baggrunden for det øst- og centraleuropæiske eventyr siger han:



”Min gamle ven og kollega, Ivan Nadelmann (adm. direktør for Avis Biludlejning i Danmark, red) sagde for snart 15 år siden til mig, at vi burde se på Polen, som efter jerntæppets fald ville blive et spændende ekspansionsområde. Så i 1992 etablerede vi i Warszawa Weco-Travel, som er vokset pænt og nu er Polens fjerdestørste forretningsrejsebureau.”



Foruden at være direktør for VIA Travel, har Axel Chr. Rasmussen også været direktør for holdingselskabet Weco-Transport siden dets etablering i 1973. Det omfatter også fragt-GSA-selskabet Weco-AirCargo med kontorer i Norden og Centraleuropa.



I 2002 blev Weco medejer af tjekkiske Intercontact, og for nogle måneder siden købte Weco foreløbig 26% i ungarske Chemol Travel med mulighed for majoritet næste år. I øjeblikket forhandles om opkøb og fusion af yderligere to bureauer i Polen og Tjekkiet.



”Med konsulenthjælp undersøger vi markedet og kontakter interessante bureauer,” forklarer Axel Chr. Rasmussen.



”For en rimelig investering – sammenlignet med priserne i f.eks. Norden – kan vi købe os ind og gøre dem mere professionelle,” siger Axel Chr. Rasmussen. Han fortsætter:



”De centraleuropæiske rejsebureauer er generelt ikke så langt fremme som vi i vor del af verden, f.eks. på online, med management-rapporter. Vi kan lære dem en masse og dermed give dem fordele, deres konkurrenterne ikke har.”



”I første omgang prøver vi at lægge bureauerne sammen, gøre dem veldrevet, give fælles varemærke og gøre dem attraktive for kunderne,” siger Axel Chr. Rasmussen og tilføjer:



”Vi fortsætter vor søgning. Der er et hav af små privatejede bureauer, der ikke kan klare sig, og som så enten må lukke eller blive opkøbt.”



Centraleuropa – de nye EU-lande Polen, Tjekkiet og Ungarn – repræsenterer ifølge Axel Chr. Rasmussen et stort vækstpotentiale. Alene Polen har over 40 mio. indbyggere. Mange udenlandske selskaber etablerer hovedkontor i én af hovedstæderne og servicerer de to andre lande derfra.



HB

Skrevet af