Debat: DRF ind i duel om oliepriser

Af Lars Thykier, adm. direktør,

Danmarks Rejsebureau Forening



NU må de forskellige aktører altså holde op med at klage over hinandens praksis. I stedet kunne de forholde sig til facts i dette spørgsmål og derefter melde ud, hvad de praktiserer mht. efter-opkrævninger



Faktum er nemlig følgende:



1. Det ER lovligt at efteropkræve beløb som fx fueltillæg, hvis det

1. sker i god tid inden afrejsen – senest 20 dage før afrejse.

2. der er tale om ændringer i transportomkostninger eller andre udefra kommende ændringer som stigning i skatter, ændring i valutakurser eller lignende.



2. Forbrugerrådets chefkonsulent Birgitte Federspiel har udtalt, at det er amoralsk at efteropkræve beløb hos kunden. Men Forbrugerrådet har selv været med til at godkende DRF’s generelle betingelser for pakkerejsekøb som indeholder bl.a. denne mulighed for i visse tilfælde at efterjustere prisen.



3. Hvad nogle bureauer mener er god, kommerciel adfærd, er ikke nødvendigvis ensbetydende med at det er “seriøs” adfærd.

Jeg vil derfor foretrække, at de, der bruger deres “prisgaranti” som våben i denne mediedebat, alene omtaler det som en “prisgaranti”, og ikke noget “som seriøse udbydere anvender.”



Jeg tillader mig at påstå, at en masse “seriøse” rejsebureauer fra tid til anden har benyttet sig af muligheden for at videregive uforudsete prisstigninger som følge af udefra kommende begivenheder til deres kunder, uden at de dermed blev “useriøse”.



Og når de har gjort det, så har de oven i købet haft støtte til at gøre det i såvel deres rejsebetingelser som i Pakkerejseloven.



Mon det ikke er på tide at slutte denne diskussion og blot konstatere, at der er mulighed for at efterjustere priser på pakkerejser i visse helt konkrete tilfælde.

Og så bestræber alle sig i øvrigt på at sådanne efterjusteringer ikke indtræffer for ofte – for det er ikke i nogens interesse!


Skrevet af