Advarsel om overbehandling på ferien

Mange danskere risikerer at blive overbehandlet, hvis de bliver syge eller kommer til skade, mens de ude at rejse. Sådan lyder advarslen fra tre forsikringsselskaber herhjemme i Politiken.

De melder om eksempler på kikkertundersøgelser af mave og tarm ved en simpel omgang diarré, om fem forskellige slags medicin for halsbetændelse, om unødvendig operation for et brækket kraveben eller om overflødige blodprøver.

Forsikringsselskaberne har ikke opgørelser over det præcise omfang af problemet. Medicinsk direktør i SOS International Mikael Fotopoulos vurderer, at overbehandling i betydelig grad finder sted i 5-10% af SOS Internationals sager og i mindre grad i hver fjerde sag eller mere.

”Det går fra nogle læger, som sætter ekstra blodprøver på regningen, til grov overbehandling, for eksempel en unødig operation”, siger han til Politiken.

Også Tryg og Gouda oplever, at overbehandling sker i udpræget grad, men selskaberne har heller ikke eksakte tal for, hvor ofte: ”Hvis vi medtager små ting som ekstra blodprøver, vil jeg skyde på, at tallet er lidt mere end 5-10% af sagerne”, siger alarmchef i Gouda Pia Nygaard Hein.

Cheflæge hos Tryg Bente Dyrlund fortæller, at overbehandling har et omfang, som gør, at Falck, der varetager selskabets alarmcentral, har besøgt flere lægeklinikker i Alperne for at tale med dem om deres behandling. Formålet er blandt andet at sikre, at der ikke foretages visse operationer, før selskabets læger har været inde over sagen.

SOS International ser især tendens til overbehandling i Østrig og Italien, mens det sker sjældnere i Frankrig og Schweiz og aldrig i Norden. Samme billede tegner sig hos Tryg og Gouda.