Aeroflot konkurrerer om Asien-passagerer

Aeroflot Airbus A330-300LUFTFART: Aeroflots transitpassagerer fra Europa til Asien er på et år steget 31 pct. Den russiske rubel er faldet 20 pct. efter sanktionerne mod Rusland pga. besættelsen af Krim-halvøen.

Rusland – navnlig i form af Skyteam-medlemmet Aeroflot – er ny aktør i konkurrencen om at flyve rejsende fra Europa til Fjernøsten. Dermed udfordrer Aeroflot i begrænset omfang bl.a. Emirates og Qatar Airways, der har en stor del af transfermarkedet mellem Europa og Asien for passagerer, der ikke flyver direkte med europæiske og asiatiske selskaber.

Aeroflots fremgang på Europa-Asien markedet er kommet, skriver nyhedsbureauet Reuters, efter den russiske rubel er faldet 20 pct. i værdi i forhold til den amerikanske dollar og euroen. Faldet skyldes vestens sanktioner mod Rusland efter russerne i 2014 besatte Krim-halvøen, der tilhører Ukraine, samt den russiske støtte til rebellerne i det østlige Ukraine.

Aeroflot annoncerer nu i europæiske lufthavne om fly til Asien via Moskva til bl.a. Japan, Kina og Thailand.

Salgsargumentet er lavere priser. Aeroflot har kæmpet for bedre image, og at det ikke mere er et antikt flyselskab fra Sovjettiden. Senest har det fået sin fjerde Skytrax-stjerne og er dermed på omgangshøjde med konkurrenter som British Airways, Lufthansa, Turkish Airlines og Emirates.

Mens færre flyver indenrigs i Rusland – og russere ud af Rusland som følge af sanktionerne – er antallet af transferpassagerer hos Aeroflot i ikke mindst Moskvas største lufthavn, Sheremetyevo, steget.

Aeroflot har det seneste år haft 31 pct. flere rejsende via Moskva mellem bl.a. Europa og Asien, i alt 3,6 mio., mens antallet af transfer-rejsende i Sheremetyevo generelt i samme periode steg 37 pct. til 4,6 mio.

Sidste år faldt antal passagerer på russiske flyselskaber fire pct., i år er tallet foreløbig faldet fem pct.

Som følge af nedgangen på efterspørgslen for flyrejser til Rusland stoppede 20 udenlandske flyselskaber sidste år med at flyve til Rusland.