Afbudsrejser er et ’snydeord’

sommerferieRejsekunder søger helst på ordet ’afbudsrejser’, når de skal finde billige rejser. Afbudsrejser har kort tid til afgang – men afbud er der ikke meget af. Det erkender rejsebureauerne selv på borneferie.dk. Forbrugerrådet Tænk mener, at rejsebureauerne er på grænsen af lovlig markedsføring, mens forbrugerombudsmanden mangler en konkret sag, skriver jyllands-posten.dk.

Kommunikationschef i Spies, Torben Andersen, ville helst bytte ordet ud: ”Teknisk set er de fleste restpladser. Men da vi kaldte rejserne det, kunne kunderne ikke finde ud af det. Danskerne har lige siden Simon Spies’ tid kaldt dem for afbudsrejser. Når 75 personer i juli søgte på afbudsrejse, var der kun èn, som søgte på restpladser, og det har sikkert været en brancheansat”, siger han til borneferie.dk. Der kun er ca. 5.000 af Spies’ kunder om året, der afbestiller deres rejse.

Hos Kuoni Denmark, der ejer Apollo og Falk Lauritsen Rejser, er kommunikationschef Glenn Bisgaard enig: ”Det er en lille procentdel af det samlede udbud af afbudsrejser, hvor der tale om et afbud. Årsagen skal findes i markedet, hvor de rejsende søger på afbudsrejser, når de er ude efter en billig rejse med afrejse i nær fremtid.

Hos Forbrugerrådet Tænk er seniorrådgiver Asta Ostrowski og slår fast, at bureauerne bevæger sig på kanten af reglerne: ”Vi så helst, at rejsebureauerne brugte en mere retvisende betegnelse, med mindre der reelt er tale om afbud”.

Formanden for RiD og salgsdirektør i Star Tour Stig Elling erkender, at afbudsrejser kan være et misvisende ord, men han afventer regler på området.

”Vi har i branchen forsøgt os med restpladser, sidste øjebliks-rejser og afbudsrejser, og vi må bare konstatere, at det er afbudsrejser, der virker bedst. Hver gang vi skriver afbudsrejser, så er der virkelig run på nettet, og det gælder hele branchen. Der er ikke retningslinjer for, om vi må eller ikke må kalde det afbudsrejse, men hvis Forbrugerrådet eller andre kommer med klare henstillinger, må vi selvfølgelig tage det op”.

Chefkonsulent hos Forbrugerombudsmanden, Andreas Weidemann, kender ikke konkrete sager om afbudsrejser, og selv om ordet er misvisende, så er det juridisk afgørende, om kunden reelt får et godt tilbud, når han responderer på afbudsrejsen, for kun, hvis der reelt gemmer sig en rabatteret rejse bag ordet, er det i overensstemmelse med markedsføringsreglerne, slår han fast.

x

Læs Også

Turismenyheder.dk skriver

Hotellers indtjening presset – Rygepolitik på skilte overalt – Tivoli fik overskud – Kulturforlig på plads – Arne Jacobsen i Kolding – Eminem i Parken

Hotelchef: Loyalitetsprogrammer er ren bestikkelse

De internationale hotelkæders loyalitetsprogrammer skal rettelig betegnes som bestikkelse. Det mener chefen for Supranational Hotels.

A380-levering forsinket mindst et halvt år

Flyproducenten kan se frem til betragtelige bøder, vurderer internationale nyhedsbureauer.

SAS får ny kommunikationschef

Troels Rasmussens efterfølger er hentet udenfor flykoncernens egne rækker, og kommer fra Jøp, Ove & Myrthu.

Banal regnefejl ryster Femern-planer

En kommende Femernbro er alligevel ikke så god en forretning, som Trafikministeriet havde regnet sig frem til.

CPH satser på fragten

Københavns Lufthavn har fragten som indsatsområde de kommende år.