Air Berlin lukker langruter

LUFTFART: Konkurstruede Air Berlin, der midt i denne måned gik i kontrolleret betalingsstandsning, lukker mindst fem langruter fra Berlin og Düsseldorf efter drastisk fald af bookinger.

”Air Berlin vil fortsætte med at stabilisere sit rutenet fra Berlin og derfor lukke tabsgivende ruter,” siger talsmand for flyselskabet til ATW.com

Oneworld-medlemmet lukker derfor 17. september mellem Berlin og Abu Dhabi, hjemsted for Etihad Airways, Air Berlins største aktionær, der for nylig nægtede at dække flere milliardunderskud.

Det fik Air Berlin til at gå i kontrolleret betalingsstandsning. Den tyske stat kom med nødlån på 150 mio. euro, der skal holde Air Berlin flyvende de kommende tre måneder, mens der forhandles om selskabets fremtid.

Fra udgangen af september eller starten af oktober lukker Air Berlin også ruterne fra den tyske hovedstad til Chicago, Los Angeles og San Francisco. Ruten fra Düsseldorf til Boston lukkes 1. oktober.

I det kommende vinterprogram, der begynder sidst i oktober, siger Air Berlin, at man planlægger at fastholde sine langruter fra Berlin til New York JFK og Miami samt fra Düsseldorf til New York JFK, Miami, Orlando, Fort Myers (Florida) samt Los Angeles og San Francisco og destinationer i Cuba, Caribien og Mexico.

Det regnes dog ikke som sandsynligt, noterer ATW.com – i dag har Air Berlin 17 Airbus A330-200 til sine langruter.

25 mio. passagerer

Flyver Air Berlin ikke videre, vil andre flyselskaber kæmpe om de 25 mio. rejsende, der i år skulle med Tysklands næststørste flyselskab. Air Berlin har i år over en mio. flysæder til Danmark og Sverige.

Fra januar til juli i år havde Air Berlin-gruppen 13,8 mio. passagerer, 16 pct. færre end samme tid sidste år, skriver hjemmesiden anna.aero. Den regner Air Berlin som det tredjestørste tyske flyselskab efter Lufthansa og Lufthansa-ejede Eurowings.

I dette års sommerprogram – fra sidst i marts til sidst i oktober – har Air Berlin 9,2 mio. sæder i modsætning til Lufthansas 31,8 mio. og Eurowings 11,9 mio.

Air Berlin har 800.000 sæder mellem Tyskland og Italien, en nedgang på 19 pct., mens USA som tredjestørste marked for Air Berlin har set en stigning på 46 pct. i forhold til trafikprogrammet sidste sommer.

Nr. fire og fem i år er Østrig og Schweiz. Sverige er nr. seks med 360.000 sæder i sommersæsonen til og fra Tyskland, mens Danmark på 7.-pladsen har 220.000 Air Berlin-sæder i perioden.