Albanien er et billigt rejseland, men der er blandt andet udfordringer med badevandet, viser ny undersøgelse. Arkivfoto fra Wikipedia: Pudelek-CC-BY-SA-3.0

Alarmcentral forventer flere sager fra Albanien

Stadig flere rejsebureauer sælger rejser til Albanien – derfor er sager fra Albanien mere hyppige, oplyser alarmcentralen SOS International, der er leveringsdygtig i gode råd ved rejser til landet.

Albanien er ved at udvikle sig til en feriefavorit og tiltrækker turister med sin lange kystlinje ud til Adriaterhavet, sit behagelige klima og budgetvenlige priser. Det skriver alarmcentralen SOS International, der ejes af nogle af Nordens største forsikringsselskaber, i en pressemeddelelse.

Flere danskere har fået øje på Albanien, der ligger nord for Grækenland. Sidste år registrerede rejsesiden Momondo en firdobling i søgninger på flybilletter til Tirana, hovedstaden i Albanien, i forhold til året før, oplyses det.

Også hos SOS International rører Albanien på sig i statistikkerne. Der er langt op til danskernes store rejseland som Tyrkiet, Spanien og Grækenland, men sager fra Albanien er ved at blive mere almindelige på alarmcentralen.

Karin Tranberg divisionsdirektør for Travelcare hos SOS International, siger: ”Vi har observeret en stigning i sager fra Albanien, der kan tyde på, at vi kommer til at se endnu mere til Albanien i vores sagsbehandling fremover.”

Fra juli 2022 til juli 2023 er antallet af sager fra Albanien steget med 47 procent hos SOS International.

Husk rejseforsikring
SOS skriver i sin pressemeddelelse, at det albanske sundhedsvæsens kvalitet ”er ret langt fra, hvad man er vant til som nordisk velfærdsborger. Derfor kan ellers ukomplicerede sygdomsforløb eller skader udvikle sig, når skadeslandet er Albanien.”

”Vores oplevelse er, at den forholdsvis ringe kvalitet i sundhedsvæsenet betyder, at behandlingsforløb og selve assistancehåndteringen kan blive mere kompleks. Det kan for eksempel betyde, at patienten skal transporteres hjem til behandling i stedet for at blive behandlet på stedet,” siger Karin Tranberg.

SOS anbefaler en god og dækkende rejseforsikring inden afgang til Albanien. Albanien er endnu ikke med i EU, og det blå EU-sygesikringskort giver dermed ikke adgang til behandling i det offentlige, albanske sundhedssystem.

SOS International har især registreret mange tilfælde af ”turistmave” i Albanien. Det kan ødelægge ferien, hvis man ikke får taget en maveinfektion i opløbet. Man kan hurtigt blive dehydreret. Vi anbefaler, at man ringer til alarmcentralen og kommer i behandling med det samme – i stedet for at se tiden an, siger Karin Tranberg.

SOS advarer mod at drikke vand fra vandhanen, anbefaler at bruge håndsprit, at spise stegt eller kogt mad og for eksempel også være opmærksom på, ”at den albanske trafik kræver tilvænning.”

Det Europæiske Miljøagentur foretog sidste år 22.000 målinger af badevandet ved kyster og søer i de 27 medlemmer af EU – samt Albanien og Schweiz. De bedste resultater kom fra Cypern, Østrig og Kroatien – i bunden var netop Albanien samt Polen og Ungarn.

 

Relaterede artikler:

EU-analyse: Disse lande har det reneste badevand

Albanien er på listen: Analyse: Her vil danskerne rejse til i år

SOS International: 550 skal have nyt hovedkontor