Analyse: Ikke stort tab hvis Alitalia forsvinder

LUFTFART: Selvfølgelig vil mange tusinde ansatte miste deres job hvis det økonomisk hårdt trængte Skyteam-medlem må lukke. Men flere flyselskaber er allerede større på italiensk indenrigs eller på udenrigsruter til Støvlelandet.

Alitalia er netop kommet under den italienske version af konkursbeskyttelse, mens den største aktionær, Etihad Airways fra Abu Dhabi, der ejer 49 pct. af selskabet, overvejer fremtiden.

Hjemmesiden anna.aero har analyseret Italien i den nuværende sommersæson. Analysen viser, at Alitalia har 40 pct. af indenrigsmarkedet og blot ti pct. af flysæderne til og fra Italien på udenrigsruterne.

Ryanair har 25 pct. af flyvningerne på italiensk indenrigs og 31 pct. af de udbudte flysæder.

Når der ses på Alitalias 15 største indenrigsruter, betjener selskabet alene 10 af disse.

Alitalias største indenrigsrute er mellem Rom og Milano (Linate), der i dette sommerhalvår flyves 4.216 gange. Easyjet er her største konkurrent – det flyver mellem Rom og Milanos Malpensa-lufthansa.

På udenrigsruterne har Alitalia i årets sommersæson under 10 pct. af flysæderne til og fra Italien – Ryanair har flest med 20 pct., mens Easyjet har 11,5 pct.

Herefter følger spanske Vueling, Lufthansa, ungarske Wizz Air, British Airways, Air France, Emirates og Air Berlin med 1,8 pct. af de internationale sæder til og fra Italien.